Промени в Семейния кодекс целят да улеснят процедурата по осиновяване, като същевременно пресекат каналите за търговия с бебета

Тайната на осиновяването ще отпадне, а процедурата ще стане по-улеснена и бърза с промени в Семейния кодекс, които трябва да са готови в края на месеца. Осиновителите няма да могат да разсиновяват дете по собствено желание. 

Освен това са предвидени по-строги правила при припознаването на децата, когато родителите нямат сключен брак. Към човека, който претендира да е баща, ще има нови изисквания, с които се очаква да бъде пресечена търговията с бебета. Това съобщиха заместник-министрите на труда Деница Сачева и на правосъдието Вергиния Мичева.

Двете ведомства мислят да създадат един Национален съвет за осиновяване вместо съществуващите в момента 28 регионални съвета. Ще бъде създадена информационна система с данни за децата и регистър на хората, които искат да си осиновят дете. Така хората, които искат да си вземат дете, ще подават една молба и националният съвет ще търси в цялата страна подходящото дете. 

Сега това се прави по региони, за всеки от които се подава отделна молба, а това отнема и време, обясни зам.-министърът на труда. Целта е за всяко дете да бъде открито най-доброто семейство по-лесно. 

Виж още: Гръцката полиция разби канал за трафик на деца от България

"Говорим за промени за улесняване дотолкова, доколкото имаме нови правила за начина, по който кандидат-осиновителите ще бъдат оценявани, за обучението, през което ще преминават, за възможността социалните услуги в значителна степен да дават възможност за оценка на родителски капацитет", обясни Савчева.

Промените, които пишат от правосъдното министерство, предвиждат да се даде възможност на осиновено дете да получи информация за биологичните си родители по административен път, а не през съда. "И след промените, ако биологичните родители не искат да бъдат разкрити, тогава пак ще се върви към съдебно дело", заяви Мичева.

Виж още: 737 са осиновените деца за миналата година

Зам.-министърът на правосъдието обясни още, че и при процедурата за припознаване и споровете за родителските права също ще има промени, които да затегнат режима, защото това сега става само с молба, което "отваря врата и за престъпни дейности с деца". "Това е много гореща тема. Възникват спорове в съдилищата, които се разглеждат с години и от които децата страдат", каза Мичева. Тя отказа да назове конкретни изменения, но заяви, че идеята е да се върне режимът от предходния Семеен кодекс от 1985 г.

Процедурата по разсиновяване ще е по-тежка - ще продължи да съществува като възможност, но не по инициатива на родителите, а само при особени случаи, допълни зам.-министърът на правосъдието. 

Виж още: Обичай ме, храни ме и не ме оставяй

Освен това при развод и родителски конфликт да се ползва задължително медиатор - това също обмислят в МП. Най-вероятно обаче тези промени ще бъдат предложени по-късно. Сега съдът ще може да задължи родителите да ползват социални услуги като консултации с психиатър при развод.

Източник: в. "Сега"