В момента има над 3200 деца, вписани в регистъра за осиновяване

След като през 2010 г. започна затварянето на домовете за деца без родители и предлагането на алтернативна грижа, сега над 3200 деца са вписани в регистъра за осиновяване, като за миналата година са осиновени само 737, поясни социалният работник Петя Яначкова в интервю за БНР.

Проблемните групи майки

"Проблемните групи майки са малолетни, непълнолетни майки с недостатъчна психическа зрялост, за да бъдат родители. Това са и многодетните майки, на които не достигат сили да отглеждат още едно дете. Майки с психична болест, които се нуждаят от лечение. Също и зависимите майки с всичките особености на наркозависимите. Майки с лична история на деца, израсли в Домове за деца, лишени от родителска грижа. Самотните майки, майките с увреждания, зависими от чужда помощ и грижа, социално слабите майки и т.н., Често се случва да се изправим пред тежки случаи на майки, които са комбинация от рисковите групи. Има още една група майки, при които дилемата да приемът или да изоставят бебето си е особено драматична – майките, родили деца с увреждания. Там рискът от изоставяне е много висок", сподели Яначкова.

"Повечето от случаите няма връзка с липса на родителски умения. Голяма част от случаите на деца с вродени увреждания, децата са били заченати с любов, желание, родени от планирани бременности. Трудността да се вземе решение идва от това, че майката преживява траур по загубата на желаното дете. Ние полагаме усилия отношението към родилката да не е осъдително", каза още тя.

Административният път на едно изоставено дете

"Ако майката все пак вземе решение детето да бъде изоставяно, административно пътят на бебето и решението за съдбата му преминава през органите по закрила на детето. Отделите имат делегирана от закона власт да наложат съответната мярка за неговата закрила. Отново се поставя темата за новороденото пред майката, защото е възможно да е преразгледала решението си. Но в случаите, когато отговорът е категоричен отказ, местата за настаняване се степенуват по определен ред. Приоритетно е настаняването на детето в среда, близка до семейната. Следващият вариант е Център за настаняване от семеен тип", допълни Яначкова.