Депутатът от БСП Кирил Добрев предлага фиксиран брой мандати, които да са позволени

Да се въведе мандатност на депутатите от левицата и на членовете на ръководните органи на БСП, предложи депутатът от БСП Кирил Добрев в публикация на профила си във "Фейсбук".

Идеята е да не може човек да бъде народен представител за повече от три последователни мандата.

Спорове и мнения

"Смятам, че всеки един от колегите които е бил три мандата може да си позволи да си почине и да работи за партията. Това, което предлагам засяга първо мен, аз съм трети мандат и съм готов да изляза от парламента", обясни Добрев пред Нова телевизия.

Тъй като е лансирал идеята първо във Фейсбук и чак след това пред колегите си, някои от тях са подразнени.

"Подобни екзотични предложения би трябвало първо да се споделят не във Фейсбук, а в средите на самата партия", коментира Атанас Мерджанов от "БСП - Лява България", който е сред депутатите с най-дълъг престой в парламента - от 1997 г. насам и пети мандат като народен представител.

"Те се притесняват, че едва ли не ще бъде обезглавена партията. Ротацията в позициите дава възможност за обогатяване. И ако е толкова голяма нуждата от него, може да се върне след 4 години", добави Кирил Добрев.

Ако се въведе мандатност, в следващото НС - само 7 от досегашните депутати на БСП

Пред Канал 3 той защити идеята си и наблегна на това, че идеята среща сериозна подкрепа сред хората.

"По този въпрос срещам още по-голяма подкрепа, и то не само от БСП, защото явно, едни и същи политици са омръзнали на хората. Нито едно негативно мнение във Фейсбук няма, а те са повече от 500, по-скоро имаме съмнение, че това може да се случи. В период на преход политическите лица се изхабяват. И аз искам да кажа на колегите, че има живот и извън парламента. И той не е лош", коментира Добрев.

"Вие правите ли си сметка, ако влезе мандатността, колко народни представители от БСП ще останат същите в следващия парламент? Седем! От 39 само 7 ще останат. Дали, според Вас, има обновяване", допълни той.

Виж още: Какво интересно може да се каже за депутатите от 43-то НС

Най-дълъг престой в парламента Сред рекордьорите в Левицата по престой в парламента са Михаил Миков, Янаки Стоилов и Ангел Найденов. А темата вече е любопитна и за другите партии.

И други мнения

"Ако питате мен и три мандата да има, ако е калпав народния представител, пак са много", коментира пред Нова телевизия идеята Петър Славов от Реформаторския блок, като на подобно мнение са и от ГЕРБ.

За радикалната промяна, предложена от Добрев обаче е нужна редакция и на конституцията, тъй като там подобна мандатност не е заложена.

Ето и публикацията на Кирил Добрев, която разбуни духовете в парламента:

Публикувай от Кирил Добрев.