Новият вътрешен министър заяви, че се страхува от ченгеджийски номера, но се надява да може да ги предотврати

Коалиционната политика не е да ходиш да разтърваваш някакви хора, които се карат или да им пречиш да се скарат. Коалиционната политика означава да се следват и изпълняват общата политика и програма, а където има нови решения, да се координират. Участието ми като член на кабинета изисква и това съобразяване, така че няма колизия.

Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в интервю за в. "24 часа".

Вицепремиер и министър в едно

"В Министерския съвет успях да създам екип от млади и стойностни хора. Задачите по административната реформа и електронното управление са разпределени и моите функции остават само координиращи. Освен това позицията ми в МВР ще е полезна за тези ресори, защото проблемите се препокриват", коментира тя въпрос как ще съвместява работата на вътрешен министър и на вицепремиер по коалиционната политика.

Самостоятелен министър или пионка

Попитана дали ще бъде самостоятелна като вътрешен министър, или ще е "само пионка на Борисов" и той ще си управлява МВР лично, както твърди опозицията, Бъчварова коментира, че по принцип един вътрешен министър не би могъл да е самостоятелен, но определено няма да е пионка на Борисов, въпреки че ще разчита на опита му.

"Първо, аз съм посочена от Бойко Борисов. Второ, не мисля, че един вътрешен министър по принцип би могъл да е самостоятелен. Той е част от екип и трябва да се съобразява. Какво значи пионка на Борисов? Да правя вместо него нещо тук, означава той да се занимава с МВР. Той има толкова много неща, с които се занимава, че това физически не е възможно. Аз много разчитам на неговия опит. Въпросът не е до самостоятелност. Предполагам, че това е продукт на една представа за МВР като заложник на политически и икономически лобита и мен ме възприемат като поредното. Не, не принадлежа на никакво лоби. Интересът МВР да работи нормално е много по-голям от някакви частни интереси", коментира Бъчварова.

Ченгетата не са само в МВР

"Притеснявам се от ченгеджийски номера, да. Тези схеми са винаги пред хората, които могат да ги предотвратят. Това е обективна даденост. Но всяка такава схема си има мотив и интереси и с добро познаване и анализ на ситуацията се надявам да можем да ги предотвратим. Но не съществува застраховка. Това явление не е характерно само за МВР и трябва да внимаваме много. Но точно заради това е добре, че аз не принадлежа на никого в тези групи", заяви още вътрешният министър.

Източник: в. "24 часа"