Проверка в общината е установила десетки нарушения в бюджета, липса на отчетност и съмнителни обществени поръчки

Полицаи от София в 8.00 часа тази задържаха кмета на Ботевград Георги Георгиев.

Полицаите, придружавани и от служители на местното полицейско управление, са спряли пред дома на Георгиев и пред погледите на съседите му са го извели с белезници.

При проверка в общината, например, са установени десетки нарушения, свързани със съставянето на бюджета, липсата на отчетност, както и големи нарушения при възлагането на обществени поръчки. Срещу Георгиев има и сигнали в прокуратурата и парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.

Скандален кмет със скандален син

Георги Георгиев е баща на бившия депутат на ГЕРБ Даниел Георгиев, който миналата година само за мен смени на няколко пъти верността си към партийна принадлежност от ГЕРБ към "България без цензура" на Николай Бареков и обратно.

Миналата година стана ясно, че Даниел Георгиев десетки пъти е купувал имоти на Община Ботевград на безценица - не лично, а чрез други лица и винаги по една и съща схема: първо, общината обявява празни незастроени площи от града на търг, купуват ги хора на цени малко под нормалните. 

Само ден-два след това те продават една десета  площ на Георгиев, но на цени 10 пъти под тези, които са платили на общината, т.е. на загуба. Все по тази схема и с придобиването на по 10% от чужди имоти Георгиев става собственик на голям брой терени от по 100 до 200 квадрата.

Раздялата с ГЕРБ

През май тази година Изпълнителната комисия (ИК) прекрати членството на Георгиев в ГЕРБ. Това стана след като кметът на Ботевград сам поиска да напусне партията. Като мотив за това свое решение Георгиев посочи изказването на Борисов пред Би Ти Ви: "Кметът на Ботевград няма да бъде кмет на ГЕРБ и никога не бих застанал зад кмета на Пазарджик и подобни, които видяхме как живеят". 

Решението на кмета не бе толкова изненадващо, тъй като от ръководството на ГЕРБ бяха категорични, че няма да го издигнат отново за кандидат на предстоящите избори след поредицата от скандали около името му.

Досега Георги Георгиев се е кандидатирал като кандидат за кмет от БСП, НДСВ и ГЕРБ.

Източник: Нова телевизия