Как да се погрижим за мозъка

Да подремнем през деня. Всички сме чували за ползите от следобедния сън. Той наистина е много важен. Това презареждане не само възстановява силите, но и активира дейността на мозъка, подобрява паметта и повишава настроението. Само 10-15 минути дрямка на ден са достатъчни, за да променят завинаги тежкия работен цикъл. След тях ще се върнете на работа, изпълнени с нови сили и идеи. Тези кратки дрямки са използвани с голям успех от Маргарет Тачър и Уинстън Чърчил.

Малко творчество преди лягане. Тежък ден? Порисувайте малко, преди да си легнете вечер. Това ще помогне на мозъка ви не само да се отпусне, но и да активира творческите си способности, за което ще се радвате на следващия ден.

Бързай бавно. Ако се стремите към максимална продуктивност, товарете мозъка си само с една задача наведнъж. Само в такъв режим той може да работи най-ефективно. Как обаче да постигнем това в съвременните условия на работа? Отговорът е прост - съставяйте си планове за действие и пристъпвайте последователно към задачите. Така всъщност ще постигнете много повече, отколкото ако правите всичко наведнъж. И ще се уморите по-малко.

Вижте още: Бракът пази сърцето

Живейте активно. Кардио упражненията са от голяма полза за мозъка. Тичането, ходенето и плуването не само стягат тялото, но и подсилват "мускулите" на мозъка и умствената дейност. Само 15-30 минути движение всеки ден (дори да е просто разходка) са истински еликсир за уморения мозък.

Не се отказвайте от химикалката и хартията. Благодарение на компютрите, смартфоните и другите джаджи повечето от нас все по-рядко взимат в ръка молив и хартия. Жалко! Защото изследвания показват, че използването на хартиен тефтер и химикалка активира мозъка, като подобрява работата и ефективността му.

Не забравяйте витамините. Информирайте се кои храни какви витамини и минерали съдържат и балансирайте храненето си. Витамините от група В, както и C, D, E и Р подобряват работата на мозъка, краткосрочната и дългосрочната памет, повишават съобразителността.

Вижте още: Какво ни дава 4-часовото тяло?

Научете нов език. Това е една от най-добрите награди за мозъка. Ученето на чужд език е нещо като гимнастика за него, която разкрива скритите му ресурси и възможности.

Играйте с думите. Словесните игри са приятни, вдигат настроението и са много полезни за умствената дейност. Те дори повишават коефициента на интелигентност и помагат на мозъка да работи.

Медитирайте. Медитацията е един от най-добрите начини за почивка - както физическа, така и умствена. Тя успокоява, снема напрежението и влияе благотворно на всички мозъчни зони. Ежедневните медитации много ще подобрят състоянието на тялото и духа ви.

Бъдете оптимисти. Позитивното мислене е нужно на мозъка ви, за да бъде напълно доволен и ефективен. Оптимистичната настройка дава храна за нови открития, идеи и възможности, помага ни да се самоусъвършенстваме и дава отлична мотивация за бъдещо развитие.

Вижте още: Защо кафето е полезно

По материали от LifeHacker / Мениджър Нюз