Прокуратурата изнесе подробности ден след показния арест на служители от местната НЗОК за корупция, свързана със скъпоструващи медикаменти за хепатит С

С над 1 млн. лева е източена Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за една година по престъпна схема в Пловдив с фиктивни аптеки и дублиране на скъпоструващи лекарства за хепатитно болни - това оповестиха от Пловдивската окръжна прокуратура след извършените вчера арести в града. 

Сред четиримата задържани за 72 часа са и двама служители на регионалната Здравна каса (РЗОК). При показния им арест на ул. "Данаил Николаев" ден по-рано в автомобила на единия е била открита крупна сума пари (около 50 хил. лева) - според очевидец в банкноти по 50 и 100 лева, поставени в торби.  

Повдигнати са обвинения на аптекар, за когото се смята, че е в основата на схемата, и използвания от него посредник, управлявал дружествата фантоми. Арестуваните служители на РЗОК са шефът на дирекция Иван Деспотов и негов подчинен, ръководил сектор "Контрол на аптеките". 

Окръжният прокурор Румен Попов поясни, че на практика в несъществуващите аптеки са били назначавани магистър-фармацевти, а рецептите и протоколите, които са подавани в Здравната каса, са били попълвани с данните на реални пациенти - предимно болни от хепатит С, чието лечение месечно струва между 25 и 35 хил. лева. 

Информацията за тях е предоставяна от двамата служители на РЗОК. До момента е установено, че е имало три такива аптеки, регистрирани на името на социалнослаб пловдивчанин. 

"Заявява се адрес на аптека. Там има помещение, но никога в това помещение не е имало аптека, която да функционира", обяснява зам.-окръжният прокурор Галин Гаврилов, като уточнява, че болните на практика не са били ощетявани:

"Те са си получавали медикаментите от аптеки, които играят легално с Касата. Става въпрос за използване на данните на същите пациенти, на които не се предоставят за втори път лекарства, но за които се получават плащания от Касата."

Служителите на РЗОК са прибирали около 60% от източваните пари, като сумата за година надхвърлила 1 млн. лева. Всеки месец бизнесменът Николай Александров, собственик на верига аптеки, получавал от двамата служители на РЗОК срещу заплащане по две-три имена на болни, които вече са си взели скъпоструващите медикаменти. 

За да не могат от НЗОК да установят, че има дублиране на пациенти, аптеките фантоми фалирали за няколко месеца. Четиримата задържани са обвинени в документна измама, а срещу служителите на Касата и бизнесмена има второ обвинение - за даване и вземане на подкуп, допълва БНТ.

От БНР отбелязват, че арестите на държавни служители за корупция са стигнали и до Здравната каса. По-рано тази година беше разбита престъпна схема в столичната НАП, а при друг зрелищен арест в София с подкуп бяха задържани районният кмет на "Младост" и нейната заместничка.

Източник: БНР, БНТ