Според ново проучване, което ще се появи във февруарския брой на "Journal of Marriage and Family" бракът предлага много малко ползи пред уговорката просто да живеем заедно.

Според изследователите да живеем заедно е много по-добре, отколкото да сключим брак, след като много неомъжени двойки, са показали по-високи нива на щастие и удовлетворение от миналите под венчилото. 

Проучването е проследило 2737 необвързани дами и господа в продължение на 6 години, за да се види какво се случва, ако те започнат романтична връзка или хлътнат по някого. 

Участниците оценявали здравето и чувството си за щастие, както и отговаряли на въпроси свързани със самочувствие, депресия и силата на връзката им с приятели и семейство. В края на изследването 900 участници сключили брак или започнали да живеят с партньор. 

Резултатът? Тези, които се омъжили или заживели заедно усетили по-високи нива на щастие и по-ниски на депресия от тези, които останали необвързани. Но само в началото. Тези предимства избледнели с времето. 

Разбира се, проучването не казва, че бракът със сигурност ще ни направи нещастни, а изтъква факт, който всички отдавна знаем - въпреки че, намеренията за сключването на брак се променят, той не променя хората.