Така определя за себе си актрисата Синтия Никсън, позната от "Сексът и градът"

Вчера започнаха много дебати по повод коментара на актрисата Синтия Никсън пред NY Times, че тя сама е избрала да бъде "гей". Много хомосексуалисти намират това за обидно към гей общността, защото думите могат да бъдат разбрани по-грешно и да се окаже, че всички хомосексуалисти избират да бъдат с партньор от същия пол. 

Синтия прави уточнение в интервюто си, че това се отнася само за нейната ситуация. "Казват, че хомосексуализмът може да бъде и избор. И за мен той е. Разбирам, че много хора това не е така, но за мен е и няма нужда никой да определя избора ми вместо мен," обяснява тя.

До тук всичко е ясно, но много се чудят защо Синтия не се определя като бисексуално, щом решението да бъде с жена, а не с мъж, е нейно. В интервю за The Daily Beast тя отново обяснява:

Цитират те напоследък относно двете връзки в живота ти: "В рамките на сексуална ориентация не мисля, че съм се променила... Била съм с мъже през целия си живот и никога не съм се влюбвала в жена. Но когато се случи, не ми се стори толкова странно. Аз съм просто жена влюбена в друга жена." Малко ме объркваш. Беше ли лесбийка в хетеросексуална връзка? Ами сега, хетеросексуална ли си в гей връзка? Всичко това звучи като празни приказки.

Синтия: Не са празни приказки, изобщо. Предполагам, че за хора, които са 100% хомосексуални в думите ми няма никакъв смисъл, както и за 100% хетеросексуалните. Не използвах думата бисексуална, защото никой не обича бисексуалните.

Но това е "Б" в ЛГБТ.

Синтия: Знам, но нас не ни уважават по същия начин.

Току що използва "нас", значи се определяш като такава.  

Не искам да използвам тази дума. Но бях абсолютно отдадена в отношенията си с мъже. Бях влюбена в тях. И след това срещнах Кристин и се влюбих и в нея. Аз съм абсолютно същият човек и не съм живяла в мъгла до сега. Просто отговарях на хората срещу мен по начина, по който наистина се чувствах.

Вижте, разбирам, че по политически причини някои хора отхвърлят идеята, че да си гей е въпрос на избор, защото борбата ни за равни права се основава на това, че сме по-отричани и от хората, родени с различен цвят на кожата. Но аз не искам да олицетворявам дефиницията за хомосексуалист. Аз съм това, което съм и нямам необходимостта да бъда определяна. 

Ти какво мислиш по въпроса?