ДПС, АБВ и "Атака" не подписаха декларацията

Декларация за отказ от използване на платени коментатори подписаха повечето парламентарни групи.

Представителите на Реформаторския блок, ГЕРБ, БСП - Лява България, БДЦ и Патриотичния фронт обявиха, че категорични няма да използват т.нар. тролове.

Свобода на словото, но и чистота на интернет

Партиите застават зад правото на всеки български гражданин да изразява свободно мнението си, но осъждат порочната практика в интернет пространството да се използват платени коментатори, тъй като те насаждат омраза, агресия или оклеветяване на политически опоненти.

Спореед декларацията чрез платените коментатори се демонстрира неуважение към правото на българските граждани на свободна воля, собствен избор и индивидуална преценка.

Приканват активно гражданското общество и българските медии да следят за нарушаване на това споразумение и да сигнализират при такива нарушения.

Виж още: Стига с тези негативни коментари

Също така призовават всички участници в изборния процес да се присъединят към настоящата инициатива и да дадат своя принос към създаването на отговорно и чисто киберпространство.

Тази декларация най-вероятно няма да реши проблема, но тя е първата крачка, затова приканваме и медиите да се включат активно в борбата с троловете, коментира инициаторът на идеята Антони Тренчев от Реформаторския блок.

Подписи под това споразумение не сложиха от Атака, ДПС и АБВ.

ДПС и АБВ обявиха в официални позиции, че не са се присъединили към декларацията на петте партии срещу използването на тролове, защото не били поканени. От Реформаторския блок пък отвърнаха, че са изпратили покана още на 8 май, като приложиха писмото от поканата.

Ето какво точно пише в декларацията, която подписаха петте партии:

Декларация за чисто киберпространство и отказ от използване на платени коментатори с цел насаждане на омраза, клевета и манипулативни внушения спрямо политически опоненти и други участници в публичния живот

Ние, представителите на политическите партии от 43-то Народно събрание категорично заставаме зад правото на всеки български гражданин да изразява свободно мнението си. За нас свободата на словото, освен основно право и ценност, е и основен стълб на демокрацията.

Убедени в това, ние осъждаме порочната практика в интернет пространството да се използват платени коментатори, които да насаждат омраза, агресия или оклеветяване на политическите опоненти, както и на неистинни коментари, имащи за цел да формират манипулативно нагласи в обществото, особено преди и по време на избори в полза на една или друга политическа сила. Считаме, че това е демонстративно неуважение към правото на българските граждани на свободна воля, собствен избор и индивидуална преценка.

Водени от отговорността, с която са ни натоварили българските граждани, а именно да гарантираме свободна и мирна обществена среда, и водени от желанието за чисто от манипулации, клевети и език на омразата интернет пространство, в което обективно да се представят обществените настроения и в което всеки свободно и открито да може да изказва мнението си,

долуподписаните партии:

- Декларираме, че няма да използваме платени коментатори, партийно или фирмено организирани, и с цел разпространение на заблуди и клевети, насаждане на омраза или осъществяване на манипулативни внушения спрямо политически опоненти и други участници в публичния живот;

- Приканваме активното гражданско общество и българските медии да следят за нарушаване на това споразумение и да сигнализират и осветляват такива нарушения по най-безкомпромисен начин.

- Призоваваме всички участници в изборния процес да се присъединят към настоящата инициатива и да дадат своя принос към създаването на чиста интернет среда в полза и интерес на българските граждани.

Подписали:

За Реформаторския блок:

За ПП ГЕРБ:

За БСПЛБ:

За ПФ:

За БДЦ:

София, 20 май 2015 г.

Източник: Агенция "Фокус"