Има една приказка, че нищо в този живот не е случайно. Ако са разбили сърцето ти, значи е трябвало да научиш своите уроци, за да си по-добър в следващата си любов.

Все пак обаче няма как да не се замислим, че проблемите в една връзка често се повтарят и при следващата. Дори да срещнем най-голямата си любов, пак не сме застраховани. Според beu.bg това е така, защото сме склонни да правим няколко основни грешки в интимните си отношения. 

1. Представяме си идеалния партньор

Всяко начало носи със себе си еуфория, топка в стомаха, фантазии и големи очаквания. Всъщност идеален партньор няма! Колкото и добре да се чувствате с даден човек, рано или късно ще се сблъскате с някои навици и разбирания, които няма да ви харесат. 

Затова не си градете непостижими очаквания - те носят само разочарование.

2. Не поемаме отговорност за развитието на отношенията ни

Връзката не върви. Имате чувството, че и най-приятната ситуация може да изтрае не повече от няколко минути. Все ще се скарате за нещо, все ще се обидите. И какво? Пуснали сте се по течението и чакате нещата да се наредят. Или правите опит, но се дразните още при първия неуспех и съответно се отказвате. Много важно е човек да осъзнае, че нещата са в неговите ръце! 

Решенията не падат от небето, затова се размърдайте и оправете живота си.

3. Непрекъснато измерване на качеството и количеството любов

С други думи – как партньорът се е държал перфектно преди и как сега сякаш му е все едно. Няма чести обаждания, няма изненади, няма романтика. Всъщност любовта не е само това! Всяка връзка се променя, на преден план идват по-важни и значими неща като доверие, подкрепа, закрила, загриженост... 

Всеки може да ви каже, че изглеждате страхотно и да ви поднесе цветя. Но не всеки ще бъде до вас в най-трудните ви моменти и ще ви гали нежно, докато заспите.

4. Твърде болезнената реакция на всеки проблем

Например той или тя забравя за ваш план или общ ангажимент и вие го тълкувате като крайно пренебрежение. Или в яда си казва нещо по-остро и за вас това е груба проява на неуважение. Всеки има своите кофти моменти. 

Не е нужно да изопачавате ситуацията, да помните лошото с дни и да създавате допълнителни проблеми. Просто приемете, че партньорът ви е проявил слабост.

5. Живот в миналото и вълнение за бъдещето

Нереалните усещания влияят наистина зле на връзката. Да живеем с носталгия по миналото и с огромни надежди, че утре всичко ще е по вода, води само до едно - невъзможност да усетим позитивността на настоящето. 

Нашият живот няма как да е перфектен, но това не значи, че не може да бъде сладък в своето несъвършенство. Така че радвайте се на всеки момент, оценявайте всяка възможност да обичате и да бъдете обичани.