Депутатът от ГЕРБ Павел Христов предлага глобата за неправилно паркиране по паркове, градинки и тротоари да стане 200 лв.

Промяната бе подкрепена в четвъртък от депутатите в парламентарната комисия по транспорт с мотивите, че в момента глобата е много ниска и няма дисциплиниращ ефект, а нарушители я заплащат и продължават да паркират неправилно. Така санкцията за неправилно паркиране ще бъде увеличена десетократно. 

"Предлагаме промяна на глобите при паркиране в паркове, градини, тротоари и детски площадки. 

20-30 лева, предвидени в закона

нямат необходимото въздействие върху водачите и тези нарушения продължават да бъдат ежедневие. Предлагаме глобата за всички тези нарушения да бъде 200 лева", обясни Христов.

Според депутата Георги Свиленски от БСП обаче 200 лв. е прекалено висока сума.

"Мисля, че ще е по-добре, ако сложим диапазон на тази глоба и запишем, че тя се определя с решение на местните общински съвети. Защото 200 лв. за София може би е резонна глоба, 

но 200 лв. за Ихтиман сигурно няма да е глоба

която може да бъде платена и която отговаря на нарушението, което ще бъде извършено“, коментира Свиленски.

Депутатите от транспортната комисия отхвърлиха друго предложение за промени в Закона за движението по пътищата, а именно да се разреши завой на дясно при червен сигнал на светофара.

Междувременно бе приета на първо четене идеята зоните за паркиране да се обслужват от търговски дружества, които са общинска собственост. По този начин ще се узакони дейността на Центъра за градска мобилност в София и налаганите глоби няма да падат в съда, както се случва в момента.

В петък продължават обсъжданията на промените в Закона за движение по пътищата в парламентарната транспортна комисия.

Източник: DarikNews.bg