Ромите са абсолютно наясно с правата и законите и са обучени по какъв начин да източват държавата

Репортаж на журналиста Миролюба Бенатова, излъчен в предаването "ДиковOFF" по Нова телевизия в неделя, разбуни духовете не просто заради репликата на ромски деца, които казват "Българите на кайма", а заради много въпроси, които си задаваме ежедневно. 

Освен протест в Сливен, репортажът предизвика и политически реакции. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че осъжда тези реплики.

"Тази реплика е показателна

защото с часове никой не спря тези деца да говорят глупости. Въпрос на възпитание е. Оттам нататък идват и всички останали въпроси", коментира Миролюба Бенатова.

Държавата и всички системи, които функционират в нея, така действат или бездействат, че създават усещане за безнаказаност на определени групи хора, на мнение е журналистът.

Според депутатът от ДПС Янко Янков малцинственият въпрос трябва да бъде решен с политически консенсус. 

Евродепутатът Ангел Джамбазки обаче настоя, 

че ромските автономии съществуват с политическа протекция

а държавата нехае за тази ситуация.

"Безспорно ромите у нас се използват политически, в това число и ДПС. Да, няма държавност - има цели територии в България, които са автономни цигански райони.

Те знаят какво да говорят на социалните, пред камерите, знаят как да си искат правата, но въпреки това казват, че законите важат за българите и държавата плаща пари. Това е целенасочено подклаждане на расизъм в малцинството", коментира Джамбазки.

"Тези хора нямат представа какво значи българин, български гражданин.
При тях емоциите са доста по-интензивни. Там расте поколение, което не е образовано. Ние многократно бием тревога по тези въпроси. Езикът на омразата показва, 

че липсва държавност", 

посочи на свой ред Янков.

Ромите са абсолютно наясно с правата и законите и са обучени по какъв начин да източват държавата, заяви на свой ред социалния работник от Пловдив Ангелина Петрова. Преди години тя бе уволнена, тъй като е спряла помощите на десетки семейства, смятайки, че не заслужават да получават помощи.

"Ако никой не отиде на място и не провери какво е декларирано по молбите им за помощи, може да се раздават просто така едни пари. Малко социални работници го правят, 

защото се страхуват да влизат по домовете

Отидох в една къща, в която има телевизор за 2 хил. лева, луксозно обзаведена, на два етажа. Видно беше, че хората живеят добре. В друга пък имаха магазин, а хората обясняваха, че не е техен", разказа Петрова.

Според нея има пропуски и неправилно функционираща система. За напрежението, което се създава, нито ромите са виновни, нито социалните работници, които в един момент са притиснати и не могат да си свършат добре работата, смята тя.

Източник: Нова телевизия