Прекрасно предложение за прекарване на свободния следобед в красива и спокойна обстановка

Лятото вече започна и докато дойде така мечтаната отпуска всички търсим приятни места, където да прекараме неделния ден в покой и приятна компания. В сивотата на града се намират цветни местенца, които перфектно описват това, което ни е нужно.

Именно такива паркове, градинки, заведения и т.н. търсим ние - оазиси на спокойствието, които да ни предоставят най-подходящата среда за отмора.

Vhodat-na-voennata-akademiya-georgi-rakovski

Именно такъв малък рай на спокойствието е паркът на военната академия "Георги Раковски". Едно прекрасно място, което сякаш не е част от тази София, която ние познаваме. Зеленина, спокойствие, уникалната архитектура на сградата на Военната академия, импровизираната библиотека на входа на парка... всичко това те кара да избягаш от действителността и да потънеш в един нов, друг свят.

Stalbite-kam-samata-voenna-akademiya

Най-хубавото на целия парк е тишината, която се нарушава само от птиците и евентуално от няколко баби, които просто не могат да говорят тихо. Мястото е идеално за човек, който иска да почете книга на спокойствие, за разходка с приятел, за идеята да поскиташ сам и да си изчистиш мислите от главата.

Spokoyni-alei-i-zelenina

Шумните компании някак не пасват тук. Ако си падате по люпене на семки, кафенета в парка, хора продаващи царевица или захарен памук и всякакви подобни "лунапарк" атракцони, това не е подходящото за вас място. Въпреки че можете и да видите групички младежи с бира в ръка, това далеч не е толкова често явление, колкото в повечето софийски паркове. Тук самата атмосфера те приканва да се държиш културно и да не пречиш на околните.

Галерия: Морската градина във Варна нощем

Velichestvenata-sgrada-na-voennata-akademiya

Самата сграда на Военната академия е може би най-впечатляващото нещо и една от най-красивите сгради в цяла София. Построена в периода 1888-1894г. по проект за военното училище на чешкия архитект Антонин Колар, който участва и в разширяването на царския дворец в София - още една от най-прелестните сгради на столицата. Сградата на Военната академия е триетажна в неоромански стил, с типична за военните обекти архитектура, а фасадата напомня на крепост с кули. На източната стена, под часовника, върху мраморна плоча са изобразени границите на България.

Паркът около нея пък е проектиран от австрийския архитект Фридрих Грюнагнер през 1906 г. Посещенията за обикновени граждани в парка са достъпни от 2010 г. насам. Вътре не се допускат кучета, а ако сте с колело, ще трябва да го бутате. През лятото паркът е отворен за посетители от 7,30 сутринта до 20,30 часа.

Zelenina-i-spokoystvie-v-parka-na-voennata-akademiya

Ezeroto-v-parka

Виж още: Град(ин)ският кошмар

На входа на парка ви посреща импровизираната библиотека, където можете да вземете книга и след това да я върнете.

Biblioteka-v-parka

Лятно време в парка се организират представления на Софийската опера и балет. Тази година фестивалът "Опера в парка" е от 4 до 27 юли, като в програмата му се включват балетите "Лебедово езеро" от П. И. Чайковски, "Жизел" от Адолф Адам, "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус и "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис.

В детската програма са подбрани любимите детски опери и мюзикъли: "Хензел и Гретел" от Енгелберт Хумпердинк, "Мечо Пух" от Андрей Дреников, "Червената шапчица" от Александър Владигеров, "Козелът сърдитко" от Юли Дамянов и "Вълшебната флейта" от В. А. Моцарт.

Виж още: Хълмът със зодиите в Южния парк

Билети могат да се купят на касата на Софийската опера и балет на цени от 15, 20, 30 и 40 лв. Билетите за детските представления са на цени от 10 лв.

Zritelite-na-opera-v-parka

В общи линии паркът на Военната академия е прекрасно място, където да прекарате един свободен следобед в пълно спокойствие, бягайки от всичко типично за града.

Ако знаете и други подобни райски кътчета в София или в някой друг български град, пишете ни на [email protected] и ние ще ги представим с удоволствие.

Източник: Bulevard.bg