Близки до Светия Синод юристи определят предложените промени като провокация

Поправки в Закона за вероизповеданията могат да върнат на дневен ред темата с имотите на религиозните общности. Предвидените промени, които вече са обсъждани от предишни парламенти, предвиждат да се забрани на религиозните общности да възстановяват собствеността си върху имоти паметници на културата, които към момента са държавна или общинска собственост, пише "Стандарт".

Втори опит за прокарвана на поправките

Проектът е дело на депутати от "БСП - лява България" начело с Димитър Дъбов. Същите поправки бяха внесени и в предишния парламент, в който управлението беше в ръцете на БСП и ДПС, но до гласуване не се стигна, тъй като се получи напрежение между коалиционните партньори заради имоти, за които се бори мюфтийството.

При внасянето на поправките в предишния парламент социалистите срещнаха сериозна съпротива, като срещу идеята се обявиха остро патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи. В крайна сметка проектът беше блокиран в ресоорната комисия, а мандатът на 42-рия парламент не стигна, за да мине и през пленарната зала.

Тогава повод за написването на поправката бяха острите протести в Карлово заради решението на съда да върне на мюфтийството Куршум джамия. Негодуване имаше и в Стара Загора и Кюстендил заради готовност да се възстановят на изповеданието бившите му храмове. А в Пловдив дори се стигна до ексцесии, при които футболни фенове изпотрошиха прозорците на действащата джамия.

Как ще протекат сега нещата, все още не се знае, но от засегнатите страни отново се очаква остра реакция. Пред изданието председателят на парламентарната комисия по вероизповедания Красимир Велчев от ГЕРБ коментира, че не е запознат с проекта. "Не сме обсъждали подобни предложения и няма да коментирам преди да се състои дискусия в парламентарната ни група", добави той.

За Синода това е провокация

Според близки до Светия Синод юристи законът ще се възприеме по-скоро като провокация. Те са на мнение, че проектът противоречи на конституцията, тъй като на практика цели одържавяване на частна собственост. Друг проблем, който изтъкват е факта, че съдебните дела за повечето имоти, които би засегнал законът, вече са на финала и не може да действа със задна дата.

Ако поправката бъде приета, тя би засегнала имоти като Боянската църква, Земенския манастир, църквите в Добърско, Арбанаси, Несебър, както и Музея на религиите в Стара Загора, който е бивша джамия. От Светия синод бяха категорични, че нямат намерение да предявяват претенции за собственост над Боянската църква и Земенския манастир.

За църквите в Арбанаси обаче Великотърновският митрополит Григорий спечели дела на две инстанции, като чака се решението на последната. За храма в Добърско, в който е известният стенопис "Исус в ракета", митрополит Серафим вече е завел дело за собственост.