В община Девин то все още е в сила

Ситуацията в Смолянска област се успокоява. Драстично спаднаха нивата на реките в планинския регион, навсякъде комисии описват щетите от наводнението, информира БНР.

Непрекъснато постъпват сигнали за нови свлачища

Нанесените щети в региона са за милиони левове. Данните от последиците на наводнението тепърва ще се проверяват и изчисляват, каза областният управител Недялко Славов.

Остава в сила бедственото положение в община Девин. На инфраструктурата в града има нанесени големи поражения. Една от критичната точка е подкопаният главен път на входа на града. 

Опасенията на ръководството на общината са, 

че пътят може да се срути и да се прекъсне достъпа до него

На входа на града, където е опашката на язовир "Цанков камък", продължава издирването на телата на нелепо загиналото семейство. Специализирани екипи с лодки правят обход на речното корито. 

По-рано през деня беше изваден джипът, който се превърна в ковчег за съпрузите, пометен от пълноводната река. Целият град е покрусен от трагедията. Десетки хора са дошли от града, за да наблюдават акцията по издирването.

Виж още: Лошото време в страната взе нови 5 жертви

И в Тополовград заради успокояване на обстановката бедственото положение ще бъде отменено

Реките Тунджа и Синаповска са с нормални нива. Водата вече се е оттекла от наводнените земеделски площи.

След вчерашните валежи са се активизирали свлачища и остават затворени пътни отсечки в общините Маджарово, Харманли и Симеоновград. Движението по пътя Любимец – Голямата звезда е възстановено. 

Нивото на река Харманлийска, която вчера достигна критичните стойности над 5 метра, е намаляло с 50 сантиметра. В областта няма опасност от преливане на язовири.

В девет села в Добричко остава в сила бедственото положение. Три помпени станции са извън строя. 

ВиК отстранява аварии във всички общини

В областта няма затворени пътища.

Възстановено е електроподаването във всички къщи в дупнишкото с. Дяково. Някои от семействата бяха без ток от четвъртък. Сега проблем е свлачището, което е откъснало едното пътно платно между Дяково и Кременик. 

Земната маса е повлякла и електрически стълб, който се държи само на жиците. Засега движението в този участък става само по едното платно, но и по него има пукнатини. 

Ако свлачището се активизира, 

с. Кременик отново ще остане без път. От общината обещаха бързо съдействие по отстраняване на проблема, но няма изпратени на място екипи.

Започна отводняването на залетите къщи в ямболското село Попово, където местната река излезе от коритото си и наводни 20 къщи в ниските части. Ситуацията все още е критична, а хората отчаяни оглеждат пораженията от стихията. 

На мястото на бедствието пристигна и военният министър Николай Ненчев. Специални формирования ще окажат пълно съдействие и подкрепа с всичко, с което бихме могли да помогнем.

Повишеното ниво на река Тунджа при град Елхово отново започна да е притеснително, 

заяви началникът на противопожарната служба в града Стоян Пенев. Нещата тепърва ще се усложняват, като индикацията е, че измервателните уреди показват, че нивото на реката драстично се е вдигнало в Ямбол. 

В Елхово Тунджа е над 3,70 при критични за града 3,90 метра.