На 1 февруари 1945 г. са били издадени първите присъди от Народния съд, като смъртта си са намерили редица общественици, депутати, генерали, министри, както и тримата регенти на цар Симеон II

На 1 февруари отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 г. са произнесени първите присъди на т. нар. Народен съд, като на смърт са осъдени редица депутати, офицери, министри, общественици, както и тримата регенти на цар Симеон II. 

Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Точният брой на жертвите никога няма да стане известен, тъй като мнозина са убити без смърт и присъда, а телата им са погребани тайно. 

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).