Едва в 11% от случаите има наказания, като те най-често са минимални

Масово у нас полицейското насилие остава безнаказано, а ако провинил се служител все пак бъде наказан, санкцията обикновено е минимална. Това показват данните от проучване на Българския хелзинкски комитет (БХК).

За периода от 2000 г. до 2015 г. в МВР са постъпили 1146 жалби за нанесени от служители телесни повреди, незаконно задържане и принудителен разпит, като едва в 11% от случаите има наложено наказание. 300 жалби са счетени за неоснователни, при 725 случая не е открито нарушение. 

За последните 15 години за полицейско насилие са уволнени 18 служители, на 48 е наложена глоба, а 11 са получили условни присъди. 

"Обикновено глобите са в размер от 500 до 1000 лв., като липсва информация дали те на практика са изплатени", коментират от БХК. 

В същото време жалбите, които все пак са стигнали до съда, отбелязват доста по-висока степен на успеваемост. В 61% от тези случаи полицаите са признати за виновни. 

Друг сериозен проблем, който отбелязват от БХК, е липсата на ясна информация за броя на случаите на полицейско насилие. Едва 1/3 от съдилищата са предоставили информация за тези дела, което означава, че реално броят на жалбите е в пъти по-голям.

Докладът показва още тенденция, която се потвърждава и от традиционното бездействие на прокуратурата в случаите на полицейско насилие. 

Виж още: Полицейско насилие срещу момиче

Проверка на "Сега" показа, че по един от най-скандалните случаи - с ареста на Веселина Китова и Александър Грошанов в София в края на 2014 г., все още няма обвиняеми. Запис от задържането им бе излъчен от предаването "Господари на ефира". 

В него ясно се виждаше как полицейските служители бият и влачат по земята двамата. Тогавашният премиер Бойко Борисов също се възмути от насилието и поиска полицаите да бъдат уволнени. До днес обвинения срещу тях няма, не е ясно и дали са дисциплинарно наказани или уволнени. 

От Софийската районна прокуратура обясниха, че делото им е било изпратено от следствения отдел на 16 януари 2017 г. В момента тече едномесечният срок за произнасяне от прокурор, който трябва да реши дали да повдигне обвинения, или да прекрати делото. 

Виж още: Гранични полицаи бият сирийски бежанци

Друг показателен случай е от Варна. Преди няколко дни двама бивши служители на тамошната общинска полиция бяха осъдени за лъжесвидетелстване. Те бяха излъгали първо пред свои колеги, а след това и пред съда, че мъж от града в извършил хулигански действия. Той бе арестуван в Морската градина в началото на 2014 г. след спор с двамата полицаи заради паркиране. 

По техни думи мъжът се съпротивлявал на ареста. Запис от близка охранителна камера обаче доказа, че униформен го удря, а не обратното. Не е известно да има разследване за побой.

Източник: в. "Сега"