Гостуването на големия испански режисьор включва негова лекция и ретроспектива в Дома на киното

След като закрие Седмицата на испанското и ибероамериканското кино в неделя с филма си от 1979 г. "Мама навършва 100 години", в понеделник, 17 юни, Карлос Саура ще се срещне  с българските си почитатели и във "Виваком Art Hall" за лекция и дискусия.

Световноизвестният режисьор ще представи своя проект "Аурата на Саура" от 17,30 ч. Ще бъдат пoказани специална фотографска колекция, както и част от художествените му произведения с характерната за него хибридна техника FotoSaurio, която съчетава рисунка върху фотография - плюс откъси от новия му филм.

Документалният "Фламенко, фламенко" (2010), с прожекция в Дома на киното същия следобед от 16,15 ч., е най-актуалното заглавие във филмографията му - наред с предстоящата биографична драма за Пикасо "33 дни".

Карлос Саура е роден през 1932 г. в Арагон и е баща на седем деца от два брака. Произлиза от семейство на художници и силният му интерес към фотографията от малък определя творческото му развитие.

След като завършва кинорежисура в Мадрид, започва успешната си кариера и създава 42 филма. Печели световна популярност с музикалните си филми "Кармен" (1983) и "Танго" (1998), притежател е на някои от най-престижните кинонагради и има три номинации за "Оскар".

Междувременно Домът на киното организира ретроспектива с пет негови филма.

На 15 юни, събота, от 18,30 ч. Саура ще представи лично филма "Стреляй" (1993 г.), в който главните роли изпълняват Антонио Бандерас и Франческа Нери.
Прожекцията е в рамките на специалната програма "София филм фест за учащи" с вход свободен за ученици и студенти.

Антонио Бандерас представя Седмицата на испанското и ибероамериканското кино, подкрепена от "Рока България", на пресконференция в НДК, 11 юни 2013 г., заедно с посланика на Испания у нас Н.пр. Хосе Луис Тапиа. Снимка: Владислав Пунчев

Съшо в събота, но от 16 ч., е прожекцията на "Аз, Дон Жуан" (2009), който имаше номинация от Европейската филмова академия в категорията за сценография.

В панорамата на Карлос Саура, освен "Фламенко, фламенко", е включен още един документален филм - "Фадо" от 2007 г. (неделя, 16 юни от 16,45 ч.), с награда "Гоя" и номинации за Европейската филмова награда.

"Иберия" (2005), който има "Гоя" за операторско майсторство, може да гледате този петък, 14 юни, от 16,30 ч. Преди това Карлос Саура ще получи почетната степен Доктор хонорис кауза на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" на церемония в аулата от 14 ч.

За следващия ден, събота, в програмата на гостуването му е предвиден майсторски клас с анализ на филма "Кармен" (1983). Началото е в 10 ч., отново в аулата на НАТФИЗ, като и двете събития са отворени за публика.