Два български филма са влезли в конкурсната програма на международния кинофестивал в италианския град Триест.

"Аве" на Константин Божанов и документалният "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов ще участват в 23-тото издание на фестивала, който представя филми от Източна и Централна Европа, пише actualno.com 

"Аве", заедно с още 7 филма, ще се бори за отличието в раздел пълнометражно кино и сайтовете го представят като един от най-силните конкуренти. Главните роли са поверени на Ованес Торосян, познат от "Източни пиеси" и "Тилт", както и младата Анжела Недялкова. Партнират им Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Евгений Михайлов, Койна Русева, Светлана Янчева, Красимир Доков. 

Филмът разказва как, докато пътува на стоп, за погребението на свой приятел, Камен среща 17-годишната Аве - бегълка, която търси своя проблемен брат. По време на пътуването си Аве въвлича Камен във все по-големи проблеми, а той неусетно се влюбва в щурото и странно момиче. 

"Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов ще се бори за класиране в категорията за документални филми. Лентата е посветена на съдбата на Симеон Сакскуборготски. Екипът на копродукцията с германско участие е същият като на "Андрей и пеперудите" и "Проблемът с комарите и други истории", които спечелиха множество престижни международни награди: режисьор и сценарист Андрей Паунов, оператори Борис Мисирков и Георги Богданов, композитор Иво Паунов и продуцент Мартичка Божилова. 

Конкурсните раздели на фестивала са три - за пълнометражни, късометражни и документални филми. В първия участват 8 летни, във втория - 17, а в - третия 18. 

Фестивалът беше открит с прожекция на македонския филм "Майки" на Милчо Манчевски и ще бъде закрит на 25 януари с лентата "Напускане", режисирана от покойния вече Вацлав Хавел.