Технологичният гигант е използвал неправомерно три патента

Технологичният гигант "Епъл" беше осъден да заплати обезщетение от 532,9 млн. долара, след като федерален съд в Тексас, САЩ призна компанията за виновна в неправомерно използване на три патента, регистрирани от базираната в щата компания "Смартфлаш", предаде "Ройтерс".

Удар по технологичния гигант

Въпреки че от пострадалата компания бяха подали иск за 852 млн. долара заради нанесени щети, присъдата, произнесена на 24 февруари, е тежък удар срещу технологичния гигант - най-скъпата компания в света.

Съдебните заседатели отсъдиха, че "Епъл" не само е използвала патентите на "Смартфлаш" без разрешение, но го е направила и умишлено.

"Епъл" за промяна в патентната система

Според "Епъл" присъдата е още една причина за това, че се налагат промени в патентната система, за да се намалят делата от компании, които не са производители сами по себе си, както в случая със "Смартфлаш".

"Отказахме да платим на тази компания за идеи, за които нашите служители са работили години и, за съжаление, не ни остава друг избор освен да продължим тази битка в съдебната система", заяви говорителка на "Епъл". От Smartflash все още не са коментирали делото.

Патентите, станали причина за съдебната битка, са използвани от технологичния гигант за достъп и сваляне на песни, видеа и игри в iTunes.