Режисьорът Хю Хъдсън идва да представи филма си "Огнените колесници", който през 1982-ра спечели четири награди "Оскар"

Три десетилетия след като "Огнените колесници" (Chariots Of Fire, 1981 г.) спечели четири награди "Оскар", вкл. за филм на годината, британският режисьор Хю Хъдсън идва на София филм фест през март, за да ни го покаже наново по повод летните олимпийски игри в Лондон.

Лентата се основава на действителното съперничество между двама лекоатлети на игрите в Париж през 1924 г. Един от актьорите в главната роля - Бен Крос, е добре познат у нас, а още по-известна е музиката на Вангелис, също възнаградена от американската киноакадемия.

"Огнените колесници" печели "Оскар" и в категориите за оригинален сценарий и костюми, а впоследствие се нарежда в Топ 20 на най-добрите в британското кино.

Филмът е най-големият успех в кариерата на режисьора ветеран (р. 1936 г.). По-късно той снима Кристоф Ламбер в "Тарзан от рода Грейстоук" и Ким Бейсинджър в "Мечтаех за Африка", но историческият "Революция" с Ал Пачино е сметнат за провал.

Както мнозина свои колеги, Хъдсън е печелил награди и с рекламни клипове, сред които се откроява Walking Behinds на "Ливайс".

София филм фест 2012 (СФФ) ще се състои от 9 до 29 март в София с предварителни прожекции от 1 до 8 март в Дома на киното и специална програма в Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата ще съдържа около 160 пълнометражни игрални и документални филма и над 60 късометражни заглавия.

В международния конкурс ще участват два български филма: "Аве" на Константин Божанов, отличен за режисура на кинофестивала "Златна роза 2011" във Варна, и българо-американската копродукция "Вяра, любов и уиски" на Кристина Николова, получила тези дни награда за операторско майсторство (Александър Станишев) на фестивала Сламданс в САЩ.

Екипът на филма "Вяра, любов и уиски": операторът Александър Станишев, режисьорката Кристина Николова, която е и сценарист заедно с Пол Далио (вдясно), позират във фотостудиото на кинофестивала Сънданс в Парк сити, щата Юта, 21 януари 2012 г.