В годината на летните олимпийски игри Лондон 2012 в музея на модата в Бат показват връзката между спортните екипи и дизайнерските колекции

Римските бани може да са най-известната забележителност на Бат (Bath), но в английския курортен град има и Музей на модата - FashionMuseum.co.uk. А в годината на летните олимпийски игри в Лондон там са подредили изложба под наслов "Спорт и мода".

Експозицията цели да покаже как спортните екипи през десетилетията са повлияли върху идеите на съвременните модни дизайнери - и как печелившата комбинация между спорт и мода не е само в браковете на топмоделки и певици с футболисти.

Сред показаните облекла има съвременни и ретро екипи за ски, скелетон и тенис, сребърно-златисто трико на култовата Пам Хог (Pam Hogg), която облича за сцената попзвездата Джеси Джей, дори ветроходен костюм на херцога на Уиндзор от 1940 г. и рокля с качулка по дизайн на Виктория Бекъм, вдъхновена от... боксовия ринг.

От музея анонсират и фотоизложба на покойния стилист Рей Петри, създател на дизайнерската група "Бъфало" през 80-те, известен с комбинирането на модно и спортно облекло, автор на някои от най-известните корици на списание "Дъ Фейс".