"Индипендънт" обяви, че британският университет въвежда се неутрално местоимение ze, за да не се обиждат трансджендър студентите, но пък от самия Студентски съюз отричат да е правено подобно нещо

Английската граматика не позволява от глагола да се разбере дали вършителят на действието е мъж или жена. Затова напоследък се налага непрестанно да се уточнява, че председателят, професорът, мениджърът е he или she.

Ако се говори само в мъжки род жените не са достатъчно видими и усилията им не се припознават. Какво да се прави граматиката е консервативно нещо и не се интересува много от драмите на политическата коректност.

Затова пък всеки, който говори пред публика на английски, трябва да казва he or she, ако не иска да го вземат за задръстен сексист.

Студентският синдикат в една от люлките на академичното образование Оксфорд  е решил да отиде още една стъпка напред и съветва студентите да използват неутралното местоимение ze вместо досегашните he или she. Целта е да не би трансджендър студентите да се обидят и да се почувстват дискриминирани, пише британският "Индипендънт".

ЛГБТ активистът Питър Тачъл приветства решението на синдиката, заявявайки пред "Таймс", че "Тази тема няма общо с политическата коректност". Ставало въпрос за уважение към хората, които не искат да се определят нито като мъже, нито като жени.

От самия Студентски съюз обаче отричат да са разпространявали подобна теза.

"Също така искаме да заявим ясно, че никога не бихме казали на някой да ползва "ze" вместо "той" и "тя", ако те са местоименията, които някой предпочита. Това би било объркване на пола и вероятно ще навреди най-много на индивидите (т.е. някои транссексуални студенти), които вече се борят да накарат хората да ги наричат с "той" и "тя". Това би било контрапродуктивно."

От Студенският съюз уточняват, че вероятно заблудата е дошла от техни документи от преди няколко месеца, в които просто се е казвало, че по време на работни срещи хората трябва да се обръщат едни към други с предпочитаните местоимения.

Неутралните местоимения като хе или ze вече са въведени в употреба от Университета на Тенеси, САЩ, а Асоциацията на гимназиалните учители препоръча на учителите да използват местоимението zie, за да не обиждат трансджендър учениците.
Според "Таймс" в Кеймбридж също обмислят въвеждането на неутралните местоимения.

Източник: "Индипендънт"