Депутатите узакониха на практика и "синята" и "зелена" зона в големите градове

От 50 до 200 лв. ще е вече глобата за неправилно паркиране в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населени места, като конкретната сума ще се определя от всяка община. Това прие днес парламентът, който одобри на второ четене промени в Закона за движението по пътищата. Досега глобата беше фиксирана сума - 20 лева.

"Синя" и "зелена" зона

Друга промяна беше узаконяването на практика на "синята" и "зелена" зона в големите градове. Корекцията, направена по предложение на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов, заменя в закона думата "такса" с "цена".

Заради думата "такса" в закона общините, където има платени зони за паркиране, трябваше да доказват, че събраните пари отиват за конкретната дейност, а в София с тях се покриват и разходи за градския транспорт. Когато заплащането на паркирането е формулирано като "цена", то не е обвързано с разходите.

Виж още: Вампирясването на паркинга

Именно поради тази причина наредбата на Столичната община за платено паркиране непрекъснато пада в съда, тъй като парите от "синя" и "зелена" зона отиват и за градски транспорт, а не само за поддържане на услугата, за която по същество досега беше налагана "такса".

Източник: UReport.bg