Идеята е подкрепена и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

Предложение към Гърция да затвори границите си за бежанци в замяна на опрощаване на голяма част от дълга на страната дойде от редица европейски държави с подкрепата и на самия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

С цел да бъде спрян бежанският поток към Западна Европа редица европейски страни, сред които Македония и Словения поискаха от Гърция да затвори границите си. В замяна на това те предлагат външния дълг на страната до голяма степен да бъде опростен.

Предложението е подкрепил и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това става ясно от негово писмо до до премиера на Словения. В него той посочва, че бежанците по-скоро трябва да останат в Гърция, а не да стигат до Германия, пише "Файнейшъл таймс". 

Юнкер е подкрепил и предложението на Словения за укрепване с европейска помощ на македонско-гръцката граница, така че да бъде прекъснат бежанският поток към северна Европа. 

Виж още: Юнкер: Няма да опростим дълга на Гърция​

Планът предвижда бежанците, които пристигат в Гърция, да остават в страната и да не бъдат пускани към Западна Европа. Това ще бъде облекчение както за страни като Германия и Австрия, които са едни от най-желаните за мигрантите, така и транзитните страни. 

Друга част от предложението включва и страните членки на ЕС да помогнат Македония с разполагането на полиция на границата с Гърция и изпращането на оборудване. 

Всичко това идва на фона на острите критиките срещу Атина за това, че не полага достатъчно усилия за спирането на мигрантите и че не е изключено да бъде изключена от Шенген, ако това не се промени, пишат гръцки медии. 

Виж още: От октомври 2016 г. Турция може да пътува безвизово в ЕС​

Близо 37 хил. мигранти са влезли в Европа през Средиземно море само от началото на годината. През миналата година над 1 млн. мигранти пристигнаха в Европа. 

Източник: "Файнейшъл таймс"