Съдия Нели Куцкова определи искането като разсейване на вниманието от данните на доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред

Управляващата коалиция (ГЕРБ и каквото има останало от Реформаторския блок) поиска разпускане и оставки на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Снощи представители на ГЕРБ, РБ и ПФ са се събрали на извънредна среща в Народното събрание. До някакво общо решение обаче не се е стигнало, затова след срещата зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов прочете декларация само от името на собствената си партия с уговорката, че останалите участници в управляващата коалиция ще изразят позицията си в близките дни.

Позициите на управляващите

"Според нас ВСС е изчерпал окончателно доверието, с което се ползваше в обществото. Серията от скандали, създадена от настоящи членове на съвета, затвърди усещането, че кадровият орган на съдебната власт не може да изпълнява функциите си по закон", се казва в декларацията на ГЕРБ. 

Цветанов подчерта, че членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си, вместо да решават важните проблеми на съдебната система. 

Минути след декларацията на ГЕРБ съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски заяви, че всички партии от формацията също искат разпускане на ВСС, но декларация все още няма. 

"Това е искане от нас за един морален акт на всеки член на ВСС, които не произвежда очакваният продукт от цялото общество. Там се произвеждат само скандали. Мисля, че българският парламент, без да се меси в независимостта на властите, трябва да изрази мнението си", заяви журналисти Зеленогорски.

По-късно стана ясно, че Патриотичният фронт не подкрепя искането за оставка на ВСС. Според Валери Симеонов от Патриотичния фронт това е недопустима намеса в съдебната власт. Колегата му Красимир Каракачанов допълни, че ГЕРБ са ги информирали в последния момент за намеренията си. 

Реакцията на ВСС

Тази сутрин съдия Нели Куцкова коментира пред Нова телевизия искането на двете управляващи партии ВСС да бъде разпуснат, като противоконституционно.

По нейни думи това е намеса в работата на съдебната власт и припомни, че в последните промени в Конституцията, приети от този парламент, е записано, че настоящият ВСС трябва да изкара пълния си мандат, за който е назначен.

Тя смята, че този призив е "паническа маневра за отклоняване на вниманието от всичко останало". Куцкова обясни, че в черновата на доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред има критики не само към съдебната, но и към законодателната и изпълнителните власти. За първи път в него експертите се позовават на практиката на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и се цитират 45 дела срещу България заради неефективно разследване.  

Куцкова обясни, че ако парламентът иска да си смени, излъчените от квотата му членове на ВСС, за това има разписани процедури. 

"Това е опит да се отклони вниманието само и единствено към ВСС, който е достатъчно компрометиран в мнозинството си. Има едно малцинство, които често и почтено си вършат работата", уточни Куцкова.

Председателят на етичната комисия при ВСС Ясен Тодоров също коментира искането за оставка, като заяви, че въпреки различията си с Нели Куцкова, е съгласен за това, че призивът е вмешателство в независимостта на съдебната власт. "Мислите ли, че народните представители трябва да сменят членовете на ВСС, когато не са им удобни", попита той.

Фонът на събитията

Исканията на ГЕРБ и РБ за разпускане на ВСС дойдоха само ден преди официалното публикуване на доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и борбата с корупцията.

Вчера излезе черновата от доклада, в която се набляга на мерките, които България тепърва трябва да изпълни. Сред тях фигурират и независима проверка на ВСС, както и повече отчетност на главния прокурор. 

Докладът идва на фона на множеството скандали със съдебната ни система - от СМС-а, който премиерът Бойко Борисов препрати на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов до изтеклите през "Бивол" записи на бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които се обсъжда зависимостта на съдебната власт у нас, както и определени моменти на търговия с влияние до най-висши постове у нас. 

Източник: Нова телевизия, в. "Сега", OFFnews, агенция "Фокус"