Българските игрални филми "Куче в чекмедже", "Опасен чар", "Оркестър без име" и "Войната на таралежите" ще бъдат прожектирани от 3 до 7 ноември от 19:03 ч. в градинката пред галерия "Академия"

Те са част от художествения проект "Обществено кино на тиха пресечка" на тайландския артист Риркрит Тираваниджа, реализиран в рамките на фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary.

Кино в средата на парк на гигантски екрани, прожектиращи любимите български филми, си струва замръзването в събота вечер. 

Киното на открито се състои от четири големи екрана, подредени във формата на квадрат, които ще излъчват едновременно филмите всяка вечер в продължение на пет дни. Култовите ленти от българското игрално кино на миналия век бяха избрани чрез гласуване, проведено на страницата на Sofia Contemporary във Facebook. 

В отговор на въпроса "Кой е любимият ви български филм?" потребителите избраха с 1193 гласа "Куче в чекмедже". След фаворита в класацията се наредиха "Опасен чар" със 719 гласа, "Войната на таралежите" с 312 гласа и "Оркестър без име" с 299 гласа.

Роденият в Буенос Айрес тайландски художник Риркрит Тираваниджа е признат за един от най-влиятелните артисти на своето поколение. 

Работата му няма конкретна среда на изява – той съчетава в нея традиционна изработка на предмети, публични и частни пърформанси, обучение и други форми на обществени услуги и социални дейности. 

Носител е на наградата Hugo Boss за 2004 г., присъдена от музея Гугенхайм, удостоен е и с отличието Benesse на Музея за съвременно изкуство в Наошима, Япония, както и с наградата Lucelia Artist на Смитсонския американски музей на изкуствата. Негова ретроспективна изложба е представена в музея Бойманс ван Бейнинген в Ротердам, а по-късно и в Париж и Лондон. 

Тираваниджа е член на факултета на Училището по изкуства в Колумбийския университет и съосновател и куратор на Utopia Station – колективен проект на художници, изкуствоведи и куратори. Той е и председател на образователно-екологичен проект известен като The Land Foundation, разположен в Чанг Май, Тайланд. Освен това членува в колективно алтернативно пространство в Банкок, където е постоянното му жилище и студио.

Проектът "Обществено кино на тиха пресечка" е реализиран за първи път през 1999 г. в Глазгоу, като местната общност избира да гледа филмите "Казабланка", "A Bug's Life", "Книга за джунглата" и "Животът е чудесен". През 2001 работата е представена и на 7-то Международно биенале в Истанбул, където са прожектирани две холивудски продукции и два турски филма. 

За първи път в България творбата представя изцяло национално кино, така че, облечи се топло, вземи си чай в термос или хубаво червено вино и си запази удобно място в парка. 

от 3 до 7 ноември
19:03 ч.
градинката пред галерия "Академия" (ул. "Шипка" № 1)