... или поне за онези, които посещават пушалните за марихуана в холандската столица

Предлагането на канабис в т.нар. кофишопове (coffee shops), няма да бъде ограничавано само за местните жители.

Забраната за туристи, която трябваше да влезе в сила до края на 2012 г., бе отменена от кмета Еберхард ван дер Лаан в началото на ноември, след като новото правителство прехвърли решаването на този въпрос към местните власти.

Виж още: Амстердам и велосипедите

В цялата страна кафенетата за канабис са 700, като само в Амстердам има 220. Според официалната статистика близо 1,5 млн. туристи, около 1/3 от общия им брой, посещават града заради свободната консумация на леката дрога.

Според кмета забраната за продажбата й ще доведе до повишаване на престъпността и нелегалното предлагане, до повече обири и хулигански прояви, а наркопазарът ще бъде залят фалшива или нискокачествена стока.

Два грама канабис Silver Haze на цена 10 евро за грам, на фона на менюто в кофишоп

Целта на мерките, наложени в национален мащаб от предишното консервативно правителство, бе ограничаване на наркоразпространението и дейността на престъпните среди, свързани с него.

Собствениците на кофишопове роптаеха срещу забраната, тъй като 90% от клиентелата им била чуждестранна.

Междувременно пътеводителят "Лоунли планет" класира Амстердам на второ място (след Сан Франциско) в десетката на градовете, които са най-атрактивните дестинации за 2013 г.