Пристрастяващият ефект на социалните мрежи се дължи на недостатъчно високо самочувствие

Социалните мрежи са пристрастяващи. Това твърдение е доказано вече многократно. Самият начин, по който функционират те, влияе на мозъка ни, стимулирайки центъра на удоволствието всеки път, когато някой хареса наша публикация.

И така, ако в началото усещането от това да ти харесат няколко снимки от плажа е просто приятно, с времето се появява нуждата да получаваме одобрението на другите все повече и повече. И ако лайковете и споделянията ги няма - сякаш я няма и част от нас.

Само дето това, което наистина ни липсва в тозй случай, е самочувствие, пише Lifehack. 

Виж още: 4 интересни трика за справяне с депресията

Трудно е да се откачим от зависимостта от позитивната оценка на другите. Мобилният ви телефон може да ви държи като заложник. За да се справите със ситуацията, трябва да работите за увеличаване на увереността си. 

На първо място, никога не очаквайте от себе си да сте безгрешни. Когато търсим перфекционизма, често се разочароваме или пък се отказваме от иначе хубави възможности само защото си имат и минуси.

Може би скорошно събитие като раздяла с партньора или загуба на работа е довела до понижаване на самочувствието ви? В подобни моменти трябва да елиминирате мисли като "Винаги всичко обърквам" и да осъзнаете, че когато една врата се затваря, друга се отваря.

Виж още: "Инстаграм" и "Туитър" гонят нови върхове в броя на активните си потребители

Фокусирайте се върху нещата, които правите добре и не се сравнявайте непрестанно с другите. Всички ние сме уникални посвоему и имаме своите таланти и качества. Въпросът е да ги открием.

Източник: lifehack.org