"Ислямска държава" призова за джихад срещу Русия и САЩ

Около 40 хил. души са напуснали населените места в северната част на Сирия само за пет дни. Това става ясно от доклад на ООН за бежанците. 

Според данните основаната причина за имиграцията е намесата на Русия и ескалацията на конфликта в района, съобщава Би Ти Ви.

Повечето от мигриращите вътре в страната са напуснали градове в провинция Идлиб. Много от тях са останали близо до домовете си с надежда да се върнат, ако бойните действия скоро бъдат прекратени.

От 30 септември Русия започна въздушни удари срещу сирийската опозиция. Първоначално Москва обяви, че предприема операция срещу "Ислямска държава", но след като стана ясно, че под 10% от бомбардировките са срещу джихадистите, Кремъл призна, че целта е да бъде защитен президентът Башар Асад.

Междувременно "Ислямска държава" призова на джихад срещу Русия и САЩ. Това е първата заплаха срещу Русия и то като съюзник на САЩ, предаде Франс прес.

Виж още: Образовани ли са бежанците?

Русия ще бъде победена, заяви говорителят на ИД Мохамед ал Аднани във видеозапис, разпространен в джихадистки сайтове.

Аднани потвърди информацията, че вторият човек в ръководството на ИД, Аби Мутаз ал Кораши, е бил убит в американски въздушен удар.

През август САЩ съобщиха, че вторият човек в ръководството на ИД е бил убит в американски въздушен удар близо до Мосул, в Ирак.

Източник: АФП, Би Ти Ви