Лидерът на "Нова алтернатива" мотивира действията си с това, че който няма административен капацитет да запази името си, не трябва да управлява

Лидерът на партията "Нова алтернатива" и бивш военен министър Николай Цонев подкара предизборната кампания с нетрадиционен ход. 

Цонев е подал заявления за патент на имената на няколко парти и коалиции, сред които "Патриотичен фронт" на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, "Движение 21" на Татяна Дончева и "Глас народен" на Светльо Витков, предаде Би Ти Ви.

Защо е запазил имената

По думите на Цонев, всеки който няма административен капацитет да запази името си, не трябва да управлява, визирайки в частност Патриотичния фронт.

Така въпросните партии не могат да използват имената без неговото разрешение. Цонев е предупредил за това председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя му е отговорила, че имената на партиите не са от правомощията на председателя на парламента.

Цонев е запазил името "Патриотичен фронт" в Софийски градски съд на 30 януари срещу 50 лв. и е подал заявление в патентното ведомство. Промишленият дизайн също е запазен на ниво Европейски съюз. Цонев е уведомил за действията си Валери Симеонов и ЦИК, но не уточни защо е запазил и другите две марки.

"Аз нямам намерение да създавам партия "Патриотичен фронт". Аз съм председател на политическа партия "Нова алтернатива" и хората в нея смятат, че патриотите са тези, които обичат държавата си, а не тези, които насаждат етническа омраза", заяви той пред Би Ти Ви.

"Несериозни" действия

Съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов на свой ред коментира, че действията на Николай Цонев са "объркани" и "несериозни".

"Наистина ли мислите, че той от патриотични подбуди иска да придобие знака на НФСБ? Наистина ли смятате, че не става въпрос за опит за рекет? За пари става въпрос... Тези патенти са абсолютно неоснователни и няма съд, който да ги уважи. Всичко това ми изглежда смешно", коментира Симеонов.

Източник: Би Ти Ви