Според лингвисти политиците се обиждат, защото не разполагат с богат речник

Лингвистите Надежда Сталянова и Владислав Миланов коментираха пред Нова телевизия начините на изразяване на българските политици. Те са автори на изследване върху речта на народните представители.

"Една от тенденциите е наличието на една много силно изявена езикова агресия и използването на много обидни думи", заяви Сталянова относно начина на говорена не политиците.

"В скоро време няма да можем чрез речта да разбираме политиците. Не знаем докъде ще стигнат, но са толкова изгубени в своето слово, че посланията им не достигат до хората", колегата ѝ Миланов.

Качеството на обидите

Двамата експерти коментираха още, че изследването им показва как в миналото депутатите са се обиждали на наличието или отсъствието на интелектуален потенциал. За сметка на това в настоящия парламент обидите охващат много по-широк спектър - от външен вид до на сексуална ориентация, като към всичко това се добавят и много крайни нецензурни обиди.

Много обиди = беден речник

"Политиците се обиждат, защото не разполагат със словесно богатство, а което да изразят мисълта си. Бедната мисъл е равна на беден език", заяви Миланов. Според него обидното говорене излиза извън границите на доброто общуване.