Генерал Атанас Атанасов би се справил безупречно като шеф на вътрешно министерство, призна в сутрешния блок на БНТ Найден Зеленогорски от Реформаторския блок

"Не влизам в списъка с министри от РБ. Прецених, че е по-добре да остана да работя в парламента. Днес ще внесем нашите предложение. Все още ги доуточняваме. Спекулациите в медиите се разминават доста с нашите предложения", каза още Найден Зеленогорски. 

Mинистерски кресла

"За нас участието в правителството е преди всичко отговорност, а не министерски постове. Не е важно колко министерски кресла ще имаме. Вярвайте ми, че можем да предложим подходящи лица за всички министерства. Все пак ГЕРБ са първа политическа сила и ние се съобразяваме с това. Ще предложим 4-5 кандидатури за министри", призна Зеленогорски. 

Стабилно управление и реформи

"Съдебната реформа ще я има. За нас това е най-важното. Не мога да влизам в конкретика за имена и министерства. Ние сме отговорна политическа сила и ще направим така, че в България да има стабилно управление, но и реформи. Спекулация е новината, че ще ставам министър на регионалното развитие. Имаме хора, които могат да се справят с всички министерски постове, ако един ден станем първа политическа сила", каза още Зеленогорски.

"Мога да кажа, че сферите, за които предлагаме министри, са тези, които се нуждаят от най-много реформиране. Хората сами могат да си направят изводите. Надявам се, че днес до обяд ще сме внесли нашите предложения", разкри Зеленогорски. 

Виж още: РБ без постове във финансовото и спортното министерство

Радан Кънев и премиерския пост

"В блока сме постигнали пълно съгласие за кандидатурите, които ще предложим. Ако ние сме първа политическа сила, ако мандата за съставяне на правителство стигне до нас по някаква причина, тогава ще предложим наш кандидат за министър-председател. Радан Кънев ще е една от опциите. ГЕРБ са първа политическа сила и те трябва да понесат отговорността за това", уточни Зеленогорски.

Темата за Бойко Борисов и премиерския пост отдавна е изчистена, добави още Зеленогорски.

Структура на министерски съвет

"Ще настояваме за разделяне на министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Според мен е наложително да се създаде и министерство на спорта. Към този момент не сме обсъждали варианта да имаме министри без портфейл. Тепърва ще обсъждаме и темата за вицепремиерите" каза още Зеленогорски. 

"Генерал Атанас Атанасов би се справил безупречно като шеф в МВР. Вътрешното министерство е приоритет за РБ, призна бившият кмет на Плевен. В служебното правителство имаше министри, които се справиха безупречно. Христо Иванов беше сред тях", призна Зеленогорски.

"Право на мандатоносителя е да прецени дали ще покани някой от служебните министри да продължат да работят. Не искам да обсъждам конкретни имена, защото ще бъде спекулативно, категоричен беше Зеленогорски. Няма да участваме в управление, което е подкрепено по някакъв начин от ДПС или БСП. Това сме го заявявали многократно. Няма да участваме и в управление, което има някаква задкулисна подкрепа. Темата Корман Исмаилов-Патриотичен фронт е изчистена", завърши Зеленогорски.

Виж още: Кунева: Декларацията за управление на ГЕРБ и РБ е готова