Адвоката на бившия премиер заяви, че ще обжалват

Симеон Сакскобургготски е на път да загуби и двореца "Ситняково", след като съдът му отне имотите "Царска Бистрица" и "Саръгьол". Софийският окръжен съд реши, че имотът е държавна собственост и бившият премиер и неговата сестра Мария-Луиза трябва да го върнат, пише в. "Преса".

Адвокатът на Сакскобургготски Ели Христова заяви, че решението на съда ще бъде обжалвано.

Аргументите на държавата

През 2011 г. държавата заведе дела за общо пет "царски" имота. Основните аргументи по всички дела са, че имотите са връщани на Симеон на базата на решение на Конституционния съд от 1998 г., което няма реституционен ефект. Другите два аргумента, които държавата прилага, са че Сакскобургготски е получил реституция без закон за нея и по-важното, че така наречените царски имоти са на Интендантство - държавна служба, работила за монархическата институция, не на частни лица.

На първа инстанция тази година държавата вече спечели процесите за "Царска Бистрица" и "Саръгьол". Не са приключили делата за резиденция "Врана" и 16 500 дка рилски гори.

С решението си Емилия Донкова от СОС отхвърля иска на държавата Симеон и сестра му да й платят обезщетение за неправомерното ползване на двореца, както и за приходи от входни билети. Билети не са продавани, а обезщетение за ползването не може да се търси - имотът им е върнат от областен управител. Двамата дължат само 7 146 за разноски по делото.

Ще бъде върнат, но след като държавата плати

Но на свой ред трябва да получат общо 38 658 лв. за направен дренаж, ремонт на покривите и на 9 комина, боядисване. Докато сумата не им се изплати, могат да задържат сградите.

Комплексът "Ситняково" е строен през 1904 г. за летен ловен дворец на княза. Към момента има статут на недвижима културна ценност. През 1993 г. безвъзмездно е предоставен за ползване на Съюза на писателите. През 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област Олимпи Кътев.