Последният, пети "Здрач" е фаворит за тазгодишните антинагради "Златна малина" с общо 11 номинации в 10-те категории

"Здрач: Зазоряване, част 2" вече е сравняван с финала на "Властелинът на пръстените", само че с обратен знак. През 2004-та американската киноакадемия изчака "Завръщането на краля", за да възнагради усилията на Питър Джаксън с 11 "Оскара", постигани само от "Титаник" и "Бен Хур".

Нещо подобно сега се очаква да направят и организаторите на антинаградите "Златна малина" (Razzies), които по традиция се обявяват ден преди "Оскарите". Предишните екранизации на вампирските романи от Стефани Майър също попадали сред номинираните, но в "най-престижните" категории са печелили други.

Най-хубавото нещо в поредицата си остава музиката, а последният саундтрак включва балада, изпълнена от Ники Рийд (в ролята на Розали) и съпруга й Пол Макдоналд, а клипът й съдържа кадри от всички филми от сагата.

Въпреки традиционно негативните отзиви за по-малко от два месеца лентата на Бил Кондън ("Мечтателки") е събрал над 800 млн. долара приходи, а звездите му се наредиха сред най-печелившите млади актьори, макар че играта им сякаш става все по-трагична.

Режисьорът също е номиниран за "Златна малина", макар че е успял да избегне скуката от предишния си филм ("Здрач: Зазоряване, част 1") с ефектна батална сцена, която не фигурира в романа - и в която падат доста герои от двете воюващи страни...

Друг блокбъстър от 2012 г. - "Бойни кораби", има седем номинации, вкл. за актьорския дебют на Риана в поддържащата роля на морски пехотинец.

Най-печелившият комедиен актьор в света Адам Сандлър, който миналата година получи рекорден брой "малинки" за "Джак и Джил", не разочарова и тази година - в тон с прогнозите новата му комедия "Браво, момчето ми!" събира цели осем номинации.

Още един редовен лауреат на антинаградите - Еди Мърфи, също е сред кандидатите, този път с "Хиляда думи" (A Thousand Words), който има "само" три номинации. 

Сред най-слабите актриси конкуренция на Кристен Стюарт правят Катрин Хайгъл като Стефани Плъм от "Ловец на глави" и Мила Йовович в "Заразно зло-5: Възмездие", а при актьорите в главна роля Робърт Патинсън се конкурира и с Никълъс Кейдж от "Призрачен ездач-2: Духът на отмъщението".

Лиъм Нийсън е сред номинираните поддържащи актьори както заради "Бойни кораби", така и като бог Зевс в "Гневът на титаните". В категорията е също фаворитът Тейлър Лаутнър, както и ветеранът Дейвид Хаселхоф с пародийната си поява като спасител на плажа в "Пираня 3DD".

Най-стилната вампирка - Ашли Грийн в ролята на Алис Кълън от "Здрач", пък е кандидат за "Златна малинка" при поддържащите актриси.

Ашли Грийн на премиерата на "Здрач: Зазоряване, част 2"

В същата категория, освен Риана, се състезават още топмоделът Бруклин Декър ("Очаквай неочакваното", "Бойни кораби"), съпруга на тенисиста Анди Родик, Дженифър Лопес (също за "Очаквай неочакваното") и Джесика Бийл, която гледахме в римейка на "Зов за завръщане".

Личното постижение тази година е на Тайлър Пери, който кандидат за "малинката" с три филма (вкл. "Детектив Алекс Крос") в общо шест категории, вкл. за режисура, главна мъжка и женска роля, като най-много номинации има комедията му Tyler Perry's Madea's Witness Protection.