High Roller в Лас Вегас подобри рекорда на Сингапур. Но защо на английски му казват "колело на Ферис", а у нас - виенско колело?

Най-голямото виенско колело в света заработи в Лас Вегас в самия край на март. Новооткритото съоръжение е с височина 168 м - с 30 метра повече от Лондонското око, което държеше рекорда през 1999-2006 г., и малко над досегашния номер 1, 165-метровото Singapore Flyer.

Във всяка от 28-те остъклени кабини на High Roller се побират до 40 пътници, а едно пълно завъртане с панорамна гледка към града на хазарта трае половин час.

Този вид атракцион е изобретен от американеца Джордж Вашингтон Гейл Ферис-младши за световното изложение в Чикаго през 1893-та (описано от Алеко Константинов в "До Чикаго и назад"). Днешният нов рекордьор надхвърля двойно височината на оригинала, който не е оцелял до днес, тъй като е бил демонтиран и по-късно окончателно унищожен.

Целта му навремето била да конкурират мащабите на Айфеловата кула, издигната за предишното експо, в Париж през 1989 г.

По името на създателя си на английски съоръжението се нарича Ferris wheel / Колело на Ферис, но у нас му казваме "виенско колело" - заради същото колело във Виена (Wiener Riesenrad), което от края на XIX в. насам е сред забележителностите не само на парка Пратер, но и на цялата австрийска столица.

Любопитно е, че според "Уикипедия" най-ранният предшественик на виенското колело, карнушката, датира от България през XVII век.

Модел на първообраза му е открит в чепеларското с. Забърдо, пояснява българската статия по темата, като уточнява, че местното изобретение датирало още от 1780 г.

В англоезичната версия обаче се цитира още по-ранен източник - пътеписите на Питър Мънди от Европа и Азия (1608–1667), където се описват подобни "увеселителни колела" във Филипополис/Филибе, днешен Пловдив, през май 1620 г.