Австралийската птица лира пее като всичко, което чуе – други птици, фотоапарати, автомобилни аларми... дори моторни резачки

Коя птица има най-сложната, най-красивата песен на света? Претендентите са доста, но живеещата в Австралия птица лира със сигурност е един от тях.

Мъжкият представител на лирата разчиства малко пространство в гората, което да му служи като концертен подиум. За да убеди женските да се приближат и да се възхитят на перата му, той пее най-сложната песен, която може да изкара от гърлото си.

Прави го, като копира песните на всички други птици, които чува около себе си, например на големия австралийски врабец. Имитацията е толкова убедителна, че заблуждава дори оригиналния автор на песента и врабецът започва да приглася.

Лирата може да имитира зова на поне 20 вида птици.

В опита си да надпее съперниците си обаче, включва в песента си и други звуци, които чува в гората.

Изглежда нереално, но птицата имитира идеално звука от затвора на фотоапарат, от автомобилна аларма. Не й е проблем да наподоби перфектно и моторните резачки и трионите на дървосекачите. Което навежда на малко тъжни размисли за това какво се случва в гората, но това е една друга тема...

За птицата лира разказва любимият ни естественик Дейвид Атънбъро в това кратко видео на BBC Earth. откъс от научнопопулярния сериал "Животът на птиците":