Възможно е, а ако планираш внимателно и купиш „околосветски“ билет, не излиза и чак толкова скъпо

В класическия приключенски роман на Жул Верн главният герой Филиъс Фог минава през куп премеждия в опита си да обиколи света за 80 дни. В 21-и век обаче, задачата е доста по-лесна. Всичко, което ти трябва е билет за околосветско пътешествие (авиокомпаниите предлагат такъв, известен със съкращението RTW – Round-the-world). На теория, ако се отдадеш напълно на идеята (и си настроен достатъчно мазохистично), можеш да вместиш пътуването в няколко дни. Не че ще разбереш нещо от него, защото постоянно ще страдаш от проблеми с часовата разлика, но е постижимо.
Ако разполагаш с 80 дни обаче, имаш достатъчно време за пътешествието, което ще промени живота ти, и можеш да посетиш места, които ще останат с теб завинаги. За целта е необходимо внимателно планиране, затова чети по-долу.

Само един билет
RTW билетът може да излезе много по-евтино, отколкото да купуваш отделни билети между различните дестинации. Обикновено RTW билетите позволяват да посетиш до 16 дестинации, а минимумът е 3 спирания. Повечето авиолинии вече са част от глобални алианси, затова е по-разумно да купиш билет от компания, която има множество партньори. Така ще можеш да пътуваш с всеки един от тях.
Най-голямата авиационна група е „Стар Алайънс“, която включва 28 авиолинии, покриващи почти 1000 дестинации в 162 страни. Те предлагат 4 различни варианта на RTW билет, в зависимост от количеството мили, които искаш да пропътуваш. Започват от 26 000 и стигат до 39 000 мили.
„Уан уърлд“, която има 11 члена, е следващата добра възможност и отново предлага избор от RTW билети с различен брой включени мили. Редица отделни авиолинии, включително „Върджин Атлантик“, „Еър Ню Зийланд“, „Ка Ел Ем“ и „Сингапур Еърлайнс“ също имат RTW билети. Техните обаче са валидни само за техните си самолети.
Реши дали искаш да пътуваш на изток или на запад. Изискването при всички околосветски билети е да тръгнеш в една от двете посоки и да продължиш да се движиш само в нея, т.е. не можеш да се върнеш в Европа, след като вече си прелетял до Азия, да речем. И, също като Филиъс Фог, трябва да завършиш пътуването си там, откъдето е започнало.

Бъди концентриран
Търсиш активно, приключенско изживяване? Или целта ти е да видиш монументални пейзажи? Кое те интересува повече – градовете и културата или излежаването по плажовете?
Каквото и да решиш, имай предвид, че повечето RTW билети предвиждат излитане и кацане в големи хъбове като Лондон, Лос Анджелис, Сидни, Банкок и Рио де Жанейро. Ако включиш повечко дестинации, които не са ти „по път“, цената на билета ще скочи драматично.
Помни и че не е нужно да се придвижваш само със самолет. Можеш да летиш до Ню Йорк и после да отидеш до Лос Анджелис с кола, да стигнеш от Пекин до Москва с Транссибирската железница или дори да прекосиш цяла Африка по суша.

Избери момента
Времето е ключов фактор при всяко околосветско пътешествие. Ако пристигнеш в Сидни през декември, можеш веднага да се отправиш към плажа. Кацнеш ли в Северното полукълбо няколко седмици по-късно обаче, ще се натъкнеш на разгара на зимата.
Макар че никога не можеш да имаш идеалното време във всяка дестинация, планирай предварително, ако искаш да направиш конкретни неща. Например, ако копнееш да се гмурнеш в Андаманско море или да правиш преходи из Хималаите, гледай да не пристигнеш посред сезона на мусоните.

Примерни маршрути: 3 идеи за голямото ти пътешествие
За приключения: този маршрут предлага всичко от пустини и гмуркане до планини и рафтинг в бързи води. Започни от Лондон и тръгни на изток към Делхи, а после и към Непал, където можеш да пообиколиш пеша Хималаите. Върни се по суша до Индия и вземи полет до Банкок – вратата към идиличните места за гмуркане в Тайланд.
Продължи към Южния остров на Нова Зеландия и към Куинстаун – приключенската столица на света, където можеш да опиташ всичко от бънджи до планинско колоездене и спускане с борд по река. Оттам до Сидни и австралийските плажове и пустини е близо. Друг полет те отвежда в Лос Анджелис, където можеш да хванеш Път 66 до Източния бряг и през Ню Йорк да се върнеш в Лондон.
За култура и карнавали: ако търсиш кипящия градски живот, опитай този маршрут. Тръгни на изток от Лондон към Кайро, с неговите пазари, музеи и пирамиди. Оттам можеш да направиш бърз круиз по Нил до Луксор, преди да се отправиш на юг, към Южна Африка и Кейптаун, около който се вият едни много приятни маршрути за винен туризъм.
От Кейптаун хвани самолет за Хонконг, най-добре през Банкок или Сингапур. Освен, че е един от най-вълнуващите градове в света, Хонконг е и задължителна дестинация, ако си падаш любител на храната. Китайската столица Пекин е само на няколко часа със самолет. Качи се на Великата китайска стена, преди да прекосиш Тихия океан до Сан Франциско – най-европейския от всички американски градове.
После стигни с кола по виещата се покрай океана магистрала „Пасифик коуст“ до Лос Анджелис, за да усетиш поне малко от атмосферата на Холивуд, преди да отлетиш на юг към Рио де Жанейро, но гледай да стигнеш навреме за карнавала. Културната столива на Южна Америка – Буенос Айрес е още по на юг, но сравнително близо. Оттам вече ти е познато – обратно в Лондон през Ню Йорк.Карнавалът в Рио
За любители на природата: по този маршрут можеш да поемеш на запад, през някои от най-впечатляващите пейзажи в света – пустини, джунгли и планини. Недостатъкът му е, че започва от Сидни, ако екскурзията дотам може да се приеме като недостатък. Прекосяваш цяла Австралия до Пърт по суша, през т.нар. „аутбек“ - безкрайната пустош във вътрешността на страната. От Пърт хващаш полета до Банкок. После можеш да тръгнеш на север към Чианг май или да се отклониш към Миянмар, най-актуалната дестинация в Югоизточна Азия в момента.
Доста близо до Банкок е Делхи - изходната точка за пътешествие до пустините на Раджастан. След това идва ред на Африка, с полет до Найроби и сафари в Кения. После можеш да спреш в Кайро, преди да отпочинеш малко в някоя европейска столица.
Събрал нови сили, прекоси Атлантика до Бразилия и се потопи в амазонската джунгла. Обратно в Рио, скочи на самолет, който ще те отведе до природните прелести на Нова Зеландия, преди да се върнеш в Сидни.