Живопис и инсталации от нашумелия израелски художник могат да се видят в София от 19 януари до 13 февруари

Making More Mistakes (букв. - "Още повече грешки") е озаглавена изложбата живопис и инсталации на израелския художник Натан Перник, която може да се види от 19 януари до 13 февруари в столичната галерия ONE Monev Gallery.

Роден през 1980 г., художникът е сред обещаващите нови имена в съвременното израелско изкуство. Завършва Художествената академия в Йерусалим през 2004-та, след което бързо бива забелязан от авторитети в международните артсреди - става асистент на известния модернист Марк Костаби в Ню Йорк, участва във Фестивала за младежко изкуство Artishock в Тел Авив, печели наградата BP Portrait Award от британската Национална портретна галерия в Лондон.

Утвърждавайки се като художник хиперреалист, Натан привежда до визуално съвършенство точността на изображенията: мокри кърпи, счупени чинии, мръсни лъжици, смачкана хартия, грил за яйца и други деформирани предмети, загубили функционалността си, извисяващи се в безвъздушното пространство... В разрушените предмети Перник и Еран Решеф (друг интересен израелски автор хиперреалист) преоткриват метафората за човешкото битие.

Съвременният човек копнее загубената сила на митовете и идеологиите от миналото да създават усещане, представа или поне надежда за "истински-правилен-идеален" свят и общност. ХХ и ХХI век убедително ни показаха, че днешното общество владее силата да разрушава истината и порядъка на предходните епохи, но не и да съгражда устойчиви алтернативи дори в собственото си настояще, а още по-малко за следващите поколения, обясняват организаторите на изложбата.

Именно това усещане за липса или деформация на съвременните митове обаче би могло да се окаже много по-вдъхновяващо и провокиращо, отколкото всеобхватното и вече установено присъствие на мита в миналото, убеден е младият художник. Натан премества знаците на съществуване, тяхното значение се губи в безвъздушни пространства, оставайки свързани само с неясна изплъзваща се сянка, обясняват организаторите на неговото гостуване у нас, чийто куратор е Лиза Савина от Санкт Петербург.

Изложбата в One Monev Gallery представя живописни творби и инсталации, които влизат в нескрит диалог едни с други в опит да дадат възможен отговор на стаения въпрос в заглавието на изложбата: Making more mistakes..., или какво ще стане, ако направим още една грешка, ако допуснем объркването всички тези символи, загубили функционалността си, да присъстват като крайна, самодостатъчна точка и форма на изразяване?

Какво ще стане, ако осъзнаем изхабяването и умората на материала като първата стъпка към подновяването?

Откриването на изложбата е на 18 януари, четвъртък, от 19 ч. в галерията, която се намира на партера в сградата на Военно издателство, ул. "Иван Вазов" 14 (на ъгъла с ул. "Шести септември").

Източник: ONE Monev Gallery