Избягали или пуснати на свобода преди десетилетия, днес декоративните птици са се размножили в европейските столици до размерите на напаст

Малките дългоопашати папагали се превръщат в истинска напаст за някои големи европейски градове. Макар да произхождат от екзотични дестинации в Азия, Африка, Южна Америка и Австралия, те са се разпространили и на Стария континент.

Миналата година само в югоизточната част на Англия птици, които не са характерни за този край, а за тропическите зони на Африка, наброяваха над 30 хиляди.

Близо 90% от малките дългоопашати папагали, които се разхождат на свобода във Великобритания, населяват именно столицата, сочат по-отдавнашни статистики.

Природозащитници се опасяват, че те гнездят в дупки и пукнатини по дърветата, като заемат обиталищата на местни видове като кълвачи и скорци.

Смята се, че вина за развитието на популацията носят хората, които пускат декоративните си птици на свобода, ако нямат възможност да се грижат за тях.

Според друга хипотеза обаче размножаването им започнало през 1951 г., когато

цяло ято избягало от киностудията

"Шепъртън" в графство Съри по време на снимките за филма с Хъмфри Богарт и Катрин Хепбърн "Африканската кралица".

Съществува още една теория - че всичко започва от двойка папагали, пуснати на свобода от Джими Хендрикс на модната Карнаби стрийт през 60-те години.

Папагали от вида Малък Александър (Psittacula Krameri) са забелязвани дори в централните части на Лондон, например Хайд парк. 

Същите птици напоследък създават проблеми и на Брюксел. За овладяване на популацията властите в белгийската столица обявиха, че са готови да предприемат

и крайни мерки, включително евтаназия

Там "бездомните папагали" произхождат от около 40 екземпляра, излетели от атракцион в района на Атомиума. Той бил затворен през 1974 г., за да отвори място на друг увеселителен парк.

Говори се, че собственикът му освободил пернатите, за да придадат повече цвят на града, но според други източници и тук става дума за бегълци. Изобилната храна от хранилките за птици (семена, ядки, горски плодове и всякакви други плодове) и липсата на хищници

увеличили популацията до 3500-5000 двойки

Подобни грижи малкият александър създава не само в европейските градове, но също в Индия, Южна Африка, Япония, както и в някои американски щати. В градинарството и селското стопанство вече ги възприемат като вредители.

По родните места на малкия александър в Южна Азия обаче представителите на вида са намалели заради предлагането им на пазара на декоративни птици.

Папагали летят над лондонския Ричмънд парк, най-големия в британската столица