Около 55% от гърците са готови да емигрират заради по-добра работа

Повече от половината гръцки граждани са готови да напуснат страната, ако намерят по-добра работа в чужбина, показва ново проучване, цитирано от местните медии.

Заради увеличаващата се безработица в страната около 55% от гърците са готови да емигрират. Само за миналата година общо 341 334 жители на южната ни съседка са попълнили европейски формат на автобиография, за да кандидатстват на европейския пазар на труда.

Демографски профил на заминаващите

По-голямата част от хората, които са готови да напуснат Гърция, са на възраст между 21 и 35 години. По този показател страната е поставена на девето място, което е особено високо, ако се вземе предвид населението на страната в сравнение с тази на други страни като Италия, Испания, Германия и Великобритания.

Като дестинация за работа гърците предпочитат най-вече Великобритания (18%), Швейцария (13%) и САЩ (12%). Първата най-значима причина да заминат е по-добрата работа и шансовете за по-успешна кариера навън.

Заминаване, но само за по-добра работа

Проучване на гръцката агенция ИКАП пък показва, че 47,3% от служителите на фирми в Гърция са готови да сменят държава, но при по-добри условия, например, по-квалифицирана работа, по-добро заплащане и по-привлекателна страна.

16,8 на сто казват, че със сигурност ще емигрират, за сметка на 35,9% категорично заявили, че ще останат в родината си.

Източник: в. "Сега"