Има множество сигнали за неправилно изразходване на публични средства

ДАНС и прокуратурата влизат в образователното министерство, за да проверят няколко отдела по сигнали за неправилно изразходване на публични средства, съобщи ресорният министър Тодор Танев.

Той уточни, че ще се проверяват "Ученически отдих и спорт", Центърът за развитие на човешките ресурси и Центърът за интеграция на учениците от етническите малцинства.

Множество сигнали за нередности

"Има натрупана информация за работата на няколко отдела, дирекции, агенции, включително дружество за туристически отдих - не едно и две места, в които има подозрения за натрупани проблеми, организационни и финансови", заяви Тодор Танев.

"Свързах се с ръководителя на ДАНС и с представители на прокуратурата и поръчахме независими външни одити, както и одити на нашата собствена дирекция. Никой не е нарочен, обвинен, но сме длъжни да проверим натрупаните сигнали, които не са малко. Не става дума вероятно само за такива подозрения, а за насочване, пренасочване, преразпределение, което е форма на неточно използване на публични средства", уточни той.

Днес в Министерството на образованието и науката беше представена Единната електронна съобщителна мрежа в сферата на образованието, разработена съвместно с транспортното министерство.

Нови университети

През тази година към системата ще бъдат добавени университети в седем града: София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен, като целта на МОН е в следващите три години да успее да включи всички институции от системата на образованието в една единна електронна мрежа.

Източник: Нова телевизия