По думите на министър Радев "нещата са направени така, че някой да взема много големи пари за поддръжка"

Обществената поръчка за модернизация на спешния телефон 112 е спряна, тъй като според вътрешния министър Валентин Радев "нещата са направени така, че някой да взема много големи пари за поддръжка". Това заяви той в отговор на въпрос от парламентарния контрол.

От думите на министъра става ясно, че последните 2 години телефонът не работи както трябва - забавят се сигнали към спешната помощ, полицията и пожарната.

"Вероятно ще има нов конкурс или пряко договаряне. Нещата са направени така, че някой да взема много големи пари за поддръжка. Това е една от причините в момента да бъде спряна тази обществена поръчка. Имам уверението, че то може да бъде направено с не толкова много средства. Това правим в момента - прецизираме тази обществена поръчка и тя ще бъде пусната отново", каза Радев.

Пускането на поръчка е необходимо, тъй като тази година изтича договорът за поддръжка на стария софтуер, а нов не е инсталиран. Трябва да се купи и хардуер.

"Версията на софтуерното приложение на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 е от 2006 г., който е актуализиран през 2010 г. Тази версия ще се поддържа от производителя до 2017 г. Причините, поради които софтуерът не е актуализиран е, че към датата на изтичане на последния договор за следгаранционна поддръжка на националната система 112 след месец април 2015 г., не е била налична новата версия", каза министър Радев.

Преди месец от МВР признаха, че повече от 2 години линията не работи нормално и се забавят сигнали към спешната помощ, полицията и пожарната. Служител на 112, пожелал да остане анонимен, дори призна, че хора са загубили живота си заради забавянията в системата. 

По негови думи само за приемането на сигнал, който понякога трябва да се запише на лист, отнемат по около 10 минути, а докато се предаде по веригата, се губят още около 15.