Според идеята на Министерството на финансите наследниците трябва да платят данъчните задължения на покойника до 6 месеца след отваряне на завещанието или до месец, след като са разбрали, че има подобни задължения

Наследниците на починали лица ще подават вместо тях данъчна декларация, ако лицето е получавало и извънтрудови доходи. Това предвижда пакета с данъчни промени за 2017 г., предлаган от Министерство на финансите. 

Проектът все още не е приет и тепърва предстои той да бъде обсъждан на Министерския съвет и в Народното събрание, съобщава в. "Сега".

Според текстовете, наследниците следва да имат информация за всички видове облагаеми извънтрудови доходи, които е получавал съответният наследодател. Те трябва да знаят дали е имало например доходи от наем, доходи по граждански договори, дали е получавал пари за авторски и лицензионни права, облагаеми парични и предметни награди, доходи от земеделска дейност и др. 

Освен че трябва да знаят за тези доходи, наследниците трябва да ги онагледят и със съответните документи като приложение към декларацията. Те трябва също така да знаят и дали лицето е имало право на различните видове данъчни облекчения. 

Виж още: Депутатите приеха "Данък уикенд" със задна дата

Според предложените текстове данъчната декларация за починали лица следва да се подаде до 6 месеца от откриване на наследството. От МФ обаче се застраховат за тези срокове, като позволяват те да не се спазват, ако наследниците не са знаели за наличните доходи. Така задължението за подаване на декларация възниква от момента на узнаването, а крайният срок е един месец. 

Според данъчни експерти смисълът на всичко това, когато няма как да се докаже кой и кога е узнал, е труден за откриване. Те са на мнение, че новото задължение надали ще вкара в хазната и един допълнителен лев и даже може да има отрицателен фискален ефект заради ненужни разправии и загуба на време за данъкоплатци и граждани. 

Виж още: Как данъчните разбират, че укривате доходи

Ще трябва да работим по тези текстове, призна пред Би Ти Ви шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Източник: в. "Сега", Би Ти Ви