Междувременно стана ясно, че Европейската комисия ще наложи на страната ни финансова корекция заради проблемите, установени при одита на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"

Меглена Кунева обяви, че няма да се кандидатира за депутат в 44-тото Народно събрание и ще даде път на утвърдени млади имена от своето Движение "България на гражданите" (ДБГ), което е част от Реформаторския блок.

Пред БНР секретарят на политическия съвет на РБ Даниел Вълчев окачестви намерението й като правилно: "България се нагледа на лидерски партии. Ние показваме, че ДБГ не е нито лидерска партия, нито е партия на едно поколение."

Радан Кънев също определи като добра новина оттеглянето на Кунева от кандидатдепутатската надпревара, информира БНТ. Лидерът на ДСБ и на дясното обединение "Нова република" коментира в Плевен, че и той е готов да не участва в листите, като призова и другите лидери вдясно да направят същото. Според него десницата може да бъде единна единствено като алтернатива на ГЕРБ.

"Единството на десницата трябва да води и до това ГЕРБ да бъде победен, а не ГЕРБ да бъде обслужен, както се случи в националния парламент. От тази гледна точка едно подобно позициониране като категорична алтернатива на ГЕРБ вдясно и оттегляне на политическите лидери на десницата от листите - тук съвсем ясно включвам и себе си, готов съм веднага да го направя - са предпоставките да може всички десни партии да се явят заедно на изборите и да постигнат наистина голям успех", заяви Кънев.

Кунева междувременно коментира и проблема с финансирането на образователни програми с европари. Тя обяви, че като образователен министър лично е спирала два проекта и е сезирала за тях МВР и ДАНС.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия ще наложи на страната ни финансова корекция заради проблемите, установени при одита на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщиха от МОН.

Санкцията не застрашава плащанията по вече започнатите проекти, вкл. на европейските стипендии за студенти, уточнява БНР. От просветното ведомство уточняват, че ще я покрият от своя бюджет. Точният размер на "глобата" ще бъде определен след преговори с ЕК.

180 млн. лева е стойността на проектите, за които предварителният одит на Еврокомисията е установил нарушения, оповести зам.-министърът на образованието Ваня Стойнева.

Като основна слабост ЕК посочва липсата на ясно разделени организационни и контролни функции между звеното, което отпуска средства по програмата; звената, които получават пари по проекти, и звеното, което проверява изпълнението на проектите.

Други недостатъци са неясните критерии за сформиране на екипите за управление на проекти в МОН, а също така слабостите в оценяването на проектите, както и в организацията на проверките по тях.

 При бързо отстраняване на проблемите няма да бъде засегнато изпълнението на бъдещи проекти по програмата като  проектите за изграждане на научни центрове, които се очаква да бъдат подадени до края на февруари. 

Екипът на служебния министър Николай Денков предлага четири варианта за разделение на функциите по програмата. За управляващия орган - Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" - да отговаря отделен заместник-министър.

Ръководството на звената, които изпълняват проекти в министерството, може или да се делегира на другите зам.-министри, или да се създаде отделно звено за изпълнение на проектите. Управляващият орган на програмата би могъл да стане изпълнителна агенция в рамките на МОН, директно подчинена на министъра или на негов заместник.

Не се изключва и възможността управлението на програмата да излезе от структурата на ведомството и да се поеме от независима агенция, пряко подчинена на министър-председателя. Според министър Денков обаче това би означавало сериозно забавяне на много проекти и при възможност трябва да се избегне.

Източник: БНР, МОН