Младата певица завършва 2013 г. начело на няколко класации, а МTV я обявиха за новата кралица на попмузиката

Цялото това разголване и всички тези неприлични пози, на които станахме свидетели през последните месеци, не са били напразни - Майли Сайръс, която тази есен навърши 21, бе провъзгласена от MTV за техния най-добър изпълнител през 2013 г.

От музикалната телевизия се аргументират, че шокиращите й изяви - постоянно изплезеният език, скандалният дует с Робин Тик от видеонаградите през август (най-гледаното видео в сайта им) и фотосесията, заснета от Тери Ричардсън, - очевидно не са резултат от моментно умопомрачение, а са планирани от човек, който има близо 10-годишен стаж в шоубизнеса.

Виж още: Майли Сайръс скандализира и тези MTV награди

Bangerz, нейният първи нов албум от три години насам, разшири стила й отвъд границите на кънтри музиката и оглави класациите в девет държави, вкл. САЩ и Великобритания. Отделно двата сингъла оттам - баладата Wrecking Ball и предхождащия We Can't Stop, заемат първите две места в плейлистата с най-гледаните клипове през годината в платформата Vevo с общо над 700 хил. прегледа.

Виж още: Майли се движи със скорост 20 милиона дневно

Миналогодишните фаворити на MTV - бойгрупата One Direction, които също имат нов албум, запазиха позитивния си имидж, но са се смъкнали от първо на пето място. Изпреварват ги Макълмор и Райън Луис, Джъстин Тимбърлейк и Канйе Уест.

Първата изпълнителка на годината според MTV беше Кейти Пери през 2011 г. Сега тя е шеста въпреки новия си албум Prism, а в десетката след нея са Дрейк, Бруно Марс, Лорд и Лейди Гага.

Кейти Пери позира с One Direction зад кулисите

Критериите за подреждането включват продажбите на албуми и сингли, турнетата, присъствието в радио- и тв ефира, в социалните мрежи и интернет като цяло. Страницата на Майли е и най-посещаваната в Artists.MTV.com.

Певицата бе и единственото име от шоубизнеса сред финалистите за личност на годината на сп. "Тайм", ако не броим основателя на Amazon.com Джеф Безос. Измежду 10-те номинирани, сред които преоблаваха политици и активисти, изданието избра папа Франциск. Негов първи подгласник стана Едуард Сноудън.

Същото списание нареди Майли Сайръс начело на най-зле облечените през годината - заради латексовия бански в телесен цвят, който бе единственото й сценично облекло на наградите на MTV за видеоклипове. Тя обаче не е чужда и на висшата мода - появява се често в "Шанел", а в десетката на най-добре облечените според "Тайм" заема шестото място с рокля от Марк Джейкъбс.

Все пак не бързайте да зачерквате и Мадона - досегашната Кралица на попмузиката през ноември тя оглави поредната класация на сп. "Форбс" за най-високоплатените музиканти в света, като със 125 млн. долара годишен приход изпревари Лейди Гага (80 млн.) и "Бон Джоуви" (79 млн.).

Мадона във фотосесия за албума й Hard Candy (2008), заснета от Стивън Клайн