Китаристът от "Дайър стрейтс" гостува отново у нас в рамките на европейското турне по повод най-новата му солова продукция Privateering

Обиколката му започва от Балканския полуостров на 25 април и ще обхване 25 страни със 72 концерта, а София е третата спирка, след Букурещ и Истанбул.

Седмица преди излизането му на сцената в зала 1 на НДК (на 29 април, от 20 ч.) организаторите от "София мюзик ентърпрайзис" обявиха, че местата са разпродадени и пускат

допълнителни 500 билета за правостоящи

Privateering, който излезе през септември 2012, е първият двоен солов албум на 63-годишния музикант, чиято кариера обхваща над четири десетилетия.

Фронтмен на "Дайър стрейтс" от 1977 г., Марк Нопфлър развива и успешна самостоятелна дейност, има съвместни проекти с музиканти като Боб Дилън и Ранди Нюман, писал е и филмова музика към ленти като "Последен изход към Бруклин", "Да разлаем кучетата", The Princess Bride, "Купата" (A Shot at Glory).

След разпадането на групата в средата на 90-те, излиза албума Golden Heart (1996 г.), първият от общо седемте солови проекта в дискографията му. Сред отличията, които е печелил, има "Грами" в четири различни категории, а неотдавна бе удостоен с приза за цялостно творчество на наградите "Айвър Новело", най-високото отличие за авторите на песни във Великобритания.

През цялата си музикална кариера Марк Нопфлър е продал албумите си в тираж над 120 милиона. Актуалният Privateering съдържа 20 съвсем нови композиции.

"Колкото повече остарявам, толкова повече ми се пишат песни -

споделя музикантът. - Наслаждавам се на целия процес: съчиняването им, записите и изпълненията на живо. Имам толкова много идеи, че почти се препъвам в тях."

На концерта у нас, освен новия албум, Марк Нопфлър и деветимата музиканти с него ще изпълнят повечето от най-известните му парчета.

"Хитовете на "Дайър стрейтс" са оставили значими следи в живота на доста хора. Разбира се, ще изсвиря тези песни по нов и различен начин. Променил съм ги малко, за да звучат жизнено и съвременно. Има и неизменни части като суинговата тема от "Sultans..." - ако не изсвириш това парче точно по този начин, светът няма да бъде същия за много хора", шегува се той.

"Всъщност обичам да свиря старите си песни. Написал съм ги, хората искат да ги слушат. Това е", добавя Нопфлър (MarkKnopfler.com).

Легендарният британски китарист явно има огромна армия от почитатели в България, след като зала 1 на НДК се препълни и при предишното му гостуване у нас през 2008 г., припомнят от СМЕ.

Билетите за правостоящи на цена 40 лв. (200 на партера и 300 на втори балкон) се предлагат на всички каси на "Тикетпро" в страната, както и онлайн на www.ticketpro.bg