Носенето на шапки е английска традиция, която в дните на олимпийските игри се разпростря дори до паметниците на прочути исторически личности

Проектът Hatwalk, под егидата на лондонския кмет Борис Джонсън, е сред арт инициативите в културната олимпиада, част от съпътстващите прояви по време на летните олимпийски игри.

Негови куратори са двама от най-известните британски шапкари - Стивън Джоунс и Филип Трийси, които ангажират 20-ина свои колеги, за да създадат дизайнерски шапки за статуите на кралица Виктория, Робърт Бърнс, Уилям Шекспир и постоянните "обитатели" на "Трафалгар скуеър" начело с адмирал Нелсън...

Неговата скулптура върху Нелсъновата колона се сдоби с нова шапка за пръв път от 200 години насам. Подобно на оригиналната, тя също е изработена от Lock & Co, най-старото шапкарско ателие в Лондон, основано през 1676 г. В чест на игрите обаче върху нея е забодено и копие на олимпийския факел.


Британското издание на сп. "Грация", което е медиен партньор на проекта, отбелязва, че  олимпийски Лондон се е превърнал и в гигантски моден подиум.

Карта на 20-те паметника ще намериш в http://www.graziadaily.co.uk/hatwalk