Shard London Bridge се извисява на 310 метра височина и от 2013 г. ще предлага великолепна панорамна гледка над британската столица

С идването на 2012 г. Лондон се готви да приеме летните олимпийски игри (27 юли-12 август) - а междувременно градският пейзаж продължава да се обогатява не само със спортни съоръжения.   

 Небостъргачът Shard London Bridge (букв. - "Къс стъкло при лондонския мост"), чието строителство в южната част на града трябва да приключи догодина, ще е най-високата сграда в ЕС.

Очаква се панорамната площадка между етажи 68 и 72 да се превърне в една от основните туристически атракции на британската столица, прогнозира в. "Дейли телеграф".

Ако не е надвиснала прочутата лондонска мъгла, гледката се простира в радиус над 60 км - а самата кула, висока 310 метра, ще може да се види от практически всяка точка в града. 

Тепърва предстои да видим дали 73-годишният италианец Ренцо Пиано ще има същия успех като създателя на Корнишона (сградата 30 St Mary Axe на застрахователната компания "Суис Ре") - лорд Норман Фостър, отличен с британската архитектурна награда за 2004 г.

Пиано определя първото си задание в Обединеното кралство като "вертикален град". Етажите са общо 87, като на по-ниските ще се помещават офиси.

Етажите между 34 и 52 са за хотел от петзвездната хонконгска верига "Шангри Ла", а на 13-те нива над него ще има 10 луксозни апартамента.

Архитектът е на мнение, че подобни здания имат важна роля в централната част на градовете и ще намалят поглъщането на още и още крайградски площи.

От голямо значение е също, че трафикът няма да се утежни - в близост има основен транспортен възел: жп гара, използвана всекидневно от над 375 хил. души.

Първо трябва да защитим територията, категоричен е архитектът. Според него малките сгради погрешно са смятани за по-екологични - докато всъщност това води до усвояване на все повече площи и разрастване на градовете. 

По-коректно към обществото е да придадеш на града по-голяма наситеност и да освободиш пространство на нивото на партера, смята италианецът. 

Изграждането на кулата струва над 400 млн. лири и близо три години строителни работи, а възложителят, който притежава цялата зона наоколо, е фирмата на бившия моден магнат Ървин Селар, с подкрепата на инвеститори от Катар. 

Първият голям проект в актива на Пиано е центърът "Помпиду" в Париж (1971 г.).

Сега той прекарва половината от месеца във Франция, една седмица месечно - в родната Генуа. Още толкова стои в Ню Йорк, където е третият му офис, а американците му възлагат да проектира предимно музеи, обяснява "Телеграф". 

The Shard, както е прякорът на небостъргача му (заради приликата с къс стъкло), ще заема 45-ото място в класацията на най-високите сгради в света.

Другото му лондонско начинание, започнато по-късно, но завършено миналата година, е Central St Giles, където се помещават офисите на компании като "Гугъл" и "Ен Би Си Юнивърсъл".